Τι γράφει ο ξένος τύπος. από καθημερινή

LIBERATION

Δημοκρατική περιβολή

Σίγουρα δεν είναι τυχαίο που η φωτογραφία έκανε την εμφάνισή της τη Δευτέρα. Ηταν η ίδια ημέρα που η Χίλαρι Κλίντον εκφωνούσε την ομιλία της στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον της αμερικανικής πρωτεύουσας, μέσα σ’ ένα διάκοσμο από σημαίες, στο πλευρό δεκάδων στρατηγών. Εκεί κατήγγειλε την «αφέλεια» του αντιπάλου της, Μπαράκ Ομπάμα και διακήρυξε τη δική της ικανότητα να αναλάβει το ρόλο του αρχηγού των αμερικανικών στρατευμάτων. Με φόντο αυτή την πομπώδη εκδήλωση, η αντίθεση έγινε προφανής. Ο Μπαράκ Ομπάμα, στην επίμαχη φωτογραφία, έμοιαζε χαμένος, χωρίς προσανατολισμό. Επιθετική, η υποψήφιος που φέρει τη δημοκρατική περιβολή, όρμηξε κατά της απειρίας του νέου αντιπάλου της, εναντίον του οποίου οι έως τώρα άμεσες επιθέσεις της γλιστρούσαν σαν το νερό πάνω από τα φτερά της πάπιας. Η χθεσινή τηλεμαχία πριν από τις κρίσιμες προκριματικές της 4ης Μαρτίου -στο Τέξας, το Οχάιο, το Βερμόντ και το Ρόουντ Αϊλαντ- ήταν μία από τις τελευταίες ευκαιρίες της να ανανεώσει την εκστρατεία της.

KOMMERSANT

Προσδοκίες για «διορθώσεις»

Τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Γέλτσιν πολλοί είπαν -και μερικοί το πίστεψαν μάλιστα- ότι η μετασοβιετική Ρωσία θα μπορούσε να οικοδομήσει τις σχέσεις της με τον δυτικό πολιτισμό σε μια βάση κοινών αξιών, από την οποία θα προέκυπταν θεμελιώδη κοινά συμφέροντα. Αυτή η εμπιστοσύνη ήταν αρκετή για να διασφαλίσει την επανεκλογή του ίδιου του Μπόρις Γέλτσιν, χωρίς την οποία δεν θα υπήρχε διακυβέρνηση Πούτιν. Ο τελευταίος, κληρονόμος μιας χώρας που είχε σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματα εμπιστοσύνης, εργάστηκε σκληρά για την αποκατάστασή της, αλλά έπειτα φούσκωσε με αλαζονεία. Τόσο πολύ που κάποιες από εκείνες τις παλιές ομιλίες για τις κοινές αξίες φαντάζουν τώρα σαν ένα υπέροχο όνειρο σε μερικούς, ενώ σε άλλους σαν διαβολικός εφιάλτης. Τα τελευταία χρόνια, ο πρόεδρος Πούτιν και η κυβέρνησή του διάλεγαν στην τύχη τα λόγια τους όταν μιλούσαν για τη Δύση και κυρίως για «τον μεγάλο διάβολο», τις ΗΠΑ. Από την πλευρά τους, οι υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ δεν παρέλειψαν να επικρίνουν, πολλές φορές με προσβολές, την εξωτερική και την εσωτερική πολιτική του Ρώσου προέδρου. Αντιμέτωπος με αυτό το σκηνικό, ο βασικός υποψήφιος πρόεδρος της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, προτίμησε να μην αναμιχθεί στη διαμάχη με τον αντίπαλο, διατηρώντας έτσι κάποια ελευθερία κινήσεων. Ισως, για να είναι σε θέση, στο μέλλον, να κάνει διορθώσεις στη ρωσική εξωτερική πολιτική, που έχει γίνει σκανδαλώδης όσο ποτέ άλλοτε.

THE GUARDIAN

Σταυροδρόμι

Το 1971, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρότεινε πυρηνικές δοκιμές κοντά στη μικρή παραδεισένια νήσο Αμτσίτκα, δυτικά της Αλάσκας, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες πολλών οργανώσεων. Μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων συνέλαβε την ιδέα να ναυλώσει ένα σκάφος -το Phyllis Cormack- και να πλεύσει προς το πεδίο των δοκιμών. Με την παρουσία τους στον τόπο όπου θα γινόταν η έκρηξη, οι ακτιβιστές ήθελαν να βεβαιωθούν ότι ο κόσμος ολόκληρος θα γίνει μάρτυρας των όσων σχεδίαζε η κυβέρνηση. Αργότερα, η αμερικανική κυβέρνηση ακύρωσε τις δοκιμές. Η Greenpeace γεννήθηκε. Σήμερα, περίπου 30 χρόνια μετά, οι ακτιβιστές της οργάνωσης επιχείρησαν, εκ νέου, να χαράξουν στην άμμο μια γραμμή. Σκαρφαλώνοντας πάνω στο αεροσκάφος A320 στο Χίθροου έστρεψαν την προσοχή του κόσμου στους κινδύνους που εγκυμονεί για το κλίμα η σχεδιαζόμενη επέκταση του αεροδρομίου της βρετανικής πρωτεύουσας και ανέδειξαν την εκστρατεία για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος σ’ ένα νέο επίπεδο. Οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τον κόσμο σήμερα. Το σταυροδρόμι στο οποίο στεκόμαστε αυτή τη στιγμή είναι, από πολλές απόψεις, ανάλογο της πυρηνικής απειλής στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Μέσα στα επόμενα χρόνια είναι βέβαιο ότι ο κόσμος θα κατανοήσει τον φόβο που νιώθουν σήμερα αυτοί οι διεθνείς ακτιβιστές. Τα σχέδια για την επέκταση του Χίθροου αποτελούν κρίσιμο τεστ για τη βρετανική κυβέρνηση. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί. Η αεροπορία ήδη ευθύνεται για το 13% των βρετανικών ρύπων και ο βρετανικός λαός «πετάει» περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο. Η Greenpeace επέλεξε προσεκτικά τον τόπο της διαδήλωσης, στην οροφή ενός αεροσκάφους που είχε επιστρέψει από το Μάντσεστερ, για να θυμίσει ότι πολλοί προορισμοί είναι προσιτοί, πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη άνεση, με το τρένο, που μολύνει λιγότερο...

BOSTON GLOBE

Θρησκευτική ταυτότητα

H θρησκευτική ταυτότητα των ΗΠΑ αλλάζει με ταχείς ρυθμούς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες που ιδρύθηκαν από διαφωνούντες προτεστάντες βρίσκονται στο χείλος της μετατροπής τους σε μια χώρα, όπου οι προτεστάντες θα είναι η μειοψηφία, αν λάβουμε υπ’ όψιν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας. Διότι οι Αμερικανοί δεν αλλάζουν μόνο επαγγέλματα, αλλάζουν και θρήσκευμα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο προτεσταντισμός στην Αμερική φθίνει από τη δεκαετία του ’80, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»