Ανάμεσα σε φωνές για δημοψήφισμα / in.gr

Ανάμεσα σε φωνές για δημοψήφισμα
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «αγκάλιασε» τη Συνθήκη της Λισαβόνας

Associated Press
Πανό για δημοψήφισμα ύψωσαν ευρωσκεπτικιστές βουλευτές στο Στρασβούργο
Στρασβούργο
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη Συνθήκη της Λισαβόνας, απευθύνοντας έκκληση για την κύρωσή της από όλα τα κράτη-μέλη εντός του 2008 ώστε να τεθεί σε ισχύ πριν από τις ευρωεκλογές του 2009. Διαμαρτυρία ευρωσκεπτικιστών στην Ολομέλεια με αίτημα τη διενέργεια δημοψηφίσματος...

Η Συνθήκη της Λισαβόνας θα προσδώσει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμότητα και ικανότητα λήψης αποφάσεων στην Ένωση, θα ενισχύσει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών και θα βελτιώσει την λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, αναφέρει η Ευρωβουλή «αγκαλιάζοντας» τη Συνθήκη που αντικαθιστά το ...αποθανών Ευρωσύνταγμα.

Τα ηχηρά «όχι» που έδωσαν το 2005 τα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία -ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης-έβαλαν στο «ψυγείο» το φιλόδοξο εγχείρημα για την πρώτη Συνταγματική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τελικώς σήμαναν το τέλος της.

Η Ευρώπη πέρασε σε επίσημη «περίοδο περισυλλογής», αμηχανίας και μεγάλου προβληματισμού για να φθάσει τελικώς μετά από διαφωνίες και προσκόμματα να υπογράφει πανηγυρικά στη Λισαβόνα στις 13 Δεκεμβρίου του 2007, επί πορτογαλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, τη νέα Μεταρρυθμιστική Συνθήκη.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 525 ψήφους υπέρ, 115 κατά και 29 αποχές. Οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν το γεγονός ότι θα ενισχυθεί η δημοκρατική νομιμότητα και η ικανότητα λήψης αποφάσεων της ΕΕ χάριν της ενίσχυσης του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εθνικών Κοινοβουλίων.

Διαμαρτυρία ευρωσκεπτικιστών

Κατά τη διαρκεια της συνεδρίασης Βρετανοί και Ολλανδοί ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, ντυμένοι με κίτρινα μακό που έγραφαν «κότες για δημοψήφισμα», ύψωσαν ανάλογα πανό, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι αρνούνται να δώσουν στους πολίτες λόγο για μία Συνθήκη που κυμαίνεται πολύ κοντά στο Ευρωσύνταγμα σε ουσία, αν και όχι σε μορφή.

Μιλώντας εκ μέρους της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Σλοβένος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Γιάνεζ Λενάρτζικ, απάντησε: «Δεν υπάρχει τίποτα κακό με την κοινοβουλευτική έγκριση. Όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αντιπροσωπευτικές κοινοβουλευτικές δημοκρατίες».

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ τόνισε ότι η Ευρωβουλή αντιπροσωπεύει τους λαούς της Ευρώπης και απευθυνόμενος στους διαμαρτυρόμενους ευρωβουλευτές, είπε: «Εάν οι γονείς σας μπορούσαν να σας δουν, θα ντρέπονταν για εσάς»...

Όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -με εξαίρεση την Ιρλανδία- θα επικυρώσουν τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη διά της κοινοβουλευτικής οδού και πέντε χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία. Για να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη απαιτείται η έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου και η ομόφωνη επικύρωση από όλα τα κράτη-μέλη.

Χαιρετίζει η Ευρωβουλή

Στη σχετική έκθεση που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρεται ότι όλη η ευρωπαϊκή νομοθεσία, με λίγες εξαιρέσεις, «θα υποβάλλεται στη διπλή έγκριση, με ίσους όρους, του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Επιπλέον, εκτός της ενίσχυσης του ελέγχου τους επί του συνόλου της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών θα αποκτήσουν «το δικαίωμα να απαιτούν επανεξέταση μιας πρότασης εάν πιστεύουν ότι δεν σέβεται την αρχή της επικουρικότητας».

Η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει ακόμη ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής «θα εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατόπιν προτάσεως του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην οποία θα λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών».

Οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν ακόμη το γεγονός ότι η νέα Συνθήκη θα ενισχύσει τη δυνατότητα των θεσμικών οργάνων της Ένωσης να φέρουν εις πέρας αποτελεσματικότερα το έργο τους. Μεταξύ άλλων, θα αυξηθούν σημαντικά οι τομείς στους οποίους οι κυβερνήσεις εντός του Συμβουλίου αποφασίζουν με ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καταστεί ένα καθ' όλα πλήρες όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία θα αντικατασταθεί από πρόεδρο εκλεγόμενο από τα μέλη του για θητεία δυόμισι ετών. Όπως τόνισαν οι ευρωβουλευτές, αυτό θα δώσει τη δυνατότητα για μεγαλύτερη συνοχή στην προετοιμασία και τη συνέχεια των εργασιών του.

Ο δε αριθμός των μελών της Επιτροπής θα μειωθεί, αρχίζοντας από το 2014, στα 2/3 του αριθμού των κρατών-μελών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ικανότητα δράσης της Επιτροπής.

Το Κοινοβούλιο ζήτησε, τέλος, να καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες, τόσο από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από τις εθνικές αρχές, έτσι ώστε να ενημερωθούν σαφώς και αντικειμενικά οι Ευρωπαίοι πολίτες για το περιεχόμενο της Συνθήκης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»