Επισκόπηση τύπου | 25.02.2008 /d.welle

SZ: «Νέες εξετάσεις για την Κύπρο»
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο και η νίκη του Δημήτρη Χριστόφια είναι το θέμα της επισκόπησης τύπου.

Ξεκινάμε με το σχόλιο της Frankfurter Rundschau, με τίτλο: «Βαριά κληρονομιά στην Κύπρο»: Σκάκι με τη μοιρασιά οφικίων. Η προεδρία του Δημήτρη Χριστόφια δεν ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς. Το τι ακριβώς υποσχέθηκε στα άλλα κόμματα ως αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους στις εκλογές μόνο ο ίδιος το ξέρει. Αν πάντως έχει υποσχεθεί υπουργεία-κλειδιά σε έμπιστους του Τάσσου Παπαδόπουλου, τότε αυτή θα ήταν μια βαριά υποθήκη. Ο Τάσος Παπαδόπουλος αφήνει στον διάδοχό του στην προεδρία μια βαριά κληρονομιά. Από την εποχή του «ναι» στο σχέδιο του τότε γγ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν το 2004, οι επαφές μεταξύ των δυο κοινοτήτων ατόνησαν. Το χάσμα έγινε ακόμα πιο βαθύ. Και ενώ το ψευδοκράτος στο βορρά συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερο διπλωματικό ενδιαφέρον, η Κυπριακή Δημοκρατία απομονώνεται όλο και περισσότερο στην ΕΕ. Και η εφημερίδα συνεχίζει: Δεν θα είναι εύκολο για τον Χριστόφια να ξανακολλήσει τα σπασμένα γυαλιά. Στις Βρυξέλλες είναι λίγο πολύ άγνωστος. Επιπλέον η ΕΕ μάλλον δυσκολεύεται με έναν κομμουνιστή, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα σκεπτικός απέναντι στην ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, τάσσεται υπέρ του κρατικού παρεμβατισμού και δεν βλέπει και τόσο θετικά την εισαγωγή του ευρώ στην Κύπρο. Αλλά και στο θέμα της επανένωσης τα μηνύματα που έστειλε ήταν αντιφατικά. Σχετικά με το σχέδιο Ανάν φάνηκε στην αρχή ότι ήταν υπέρ. Ξαφνικά όμως άλλαξε στάση και φάνηκε ότι τάσσεται με τον πολιτικό του εταίρο τον Παπαδόπουλο, για να πάρει και πάλι ξαφνικά αποστάσεις το φθινόπωρο του 2007.»



«Νέες εξετάσεις για την Κύπρο» επιγράφει το σχόλιο της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου: Οι Ελληνοκύπριοι έχουν επιτέλους ένα νέο πρόεδρο, ο οποίος προκαλεί ανακούφιση στους εκνευρισμένους πολιτικούς στην Ουάσινγκτον, στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα και την Άγκυρα. Μια τουρκική εφημερίδα μάλιστα έγραψε ότι «οι δεινόσαυροι βρίσκονται πια στο νεκροταφείο της ιστορίας». Η Κύπρος έχει και πάλι μια ευκαιρία, πιθανότατα την τελευταία. Η ευφορία για την εκλογή Χριστόφια θα εξανεμιστεί ωστόσο γρήγορα. Υπάρχει βέβαια μια ευκαιρία για την επανένωση, αλλά καμία εγγύηση. Ο νικητής της εκλογικής αναμέτρησης θα πρέπει τώρα να αποδείξει ότι δεν θα εγκαταλείψει την τελευταία στιγμή το στρατόπεδο του «ναι» υπέρ του σχεδίου Ανάν όπως συνέβη το 2004.»



Η ελβετική Νeue Zürcher Zeitung επισημαίνει πως η αποτυχία του Τάσσου Παπαδόπουλου είναι μια ευκαιρία για την Κύπρο: «Η καταψήφιση του Παπαδόπουλου δείχνει πως η Κύπρος έχει ακόμα μια ευκαιρία. Ίσως να είναι η τελευταία, γιατί όχι μόνο οι Τουρκοκύπριοι αλλά και οι Ελληνοκύπριοι, έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν την ιδέα μιας οριστικής διαίρεσης του νησιού όχι πια σαν ταμπού. Τάσσονται περισσότερο υπέρ της διαίρεσης παρά της σύστασης δυο ισότιμων κρατών που θα αποτελούν την Κυπριακή Δημοκρατία. Αν χαθεί και αυτή η ευκαιρία οι δρόμοι των δυο κοινοτήτων θα χωρίσουν για πάντα.»


Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Comments

lornion said…
ΤΟ νησί ποτέ δεν ήταν ουσιαστικά ελεύθερο ,κι¨αυτό είναι επίτευγμα των μεγάλων δυνάμεων. Εδώ ταιριάζει και η εντροπή.Στακίστηκε ο πρόεδρος της Κύπρου ,επειδή υπερασπίστηκε το δίκαιο και επειδή δεν παρέδωκε αμαχητί τα δίκαια των συμπατριωτών του.Θεωρήθηκε εμπόδιο σε συνομιλίες ,αφού ο ίδιος τις ζητούσε απευθυνόμενος σε υψηλά ώτα μή ακουόντων.Τελικά τα συμφέροντα των μεγάλων επεκράτησαν καθορίζοντας και την πορεία της Κύπρου.Διαβάζονταε τον διεθνή τύπο συμπερασματικά -ατενίζουμε και τις εξελίξεις.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc