Στρογγυλό τραπέζι σε θολό τοπίο

Σήμερα στην Αθήνα ο Μ. Νίμιτς για συνάντηση με Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ
Δευτέρα, 18.02.08

Με την απειλή κατάθεσης της εντολής του να αιωρείται σε περίπτωση νέου αδιεξόδου o ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς αναμένεται απόψε στην Αθήνα και αύριο θα έχει συνάντηση με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών κ.κ. Αδ. Βασιλάκη και Ν. Ντιμιτρόφ.
Η πρόθεση της ελληνικής διπλωματίας είναι να μην αποδεχθεί ούτε να απορρίψει μέσα σε πέντε λεπτά την πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί, ώστε να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά τελεσιγράφου (take it or leave it) και να μην ανοίξει ο δρόμος για καταλογισμό ευθυνών (blame game).

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ο κ. Νίμιτς θα εμφανίσει ως «δώρο» προς την ελληνική πλευρά τη μετακίνησή του από λύση τριπλής σε λύση διπλής ονομασίας. Θα εισηγηθεί, δηλαδή, διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ για χρήση στο εσωτερικό και στις σχέσεις της με τρίτες χώρες και υιοθέτηση σύνθετης ονομασίας (μια αμυδρή παραλλαγή του «Δημοκρατία της Μακεδονίας») για τους διεθνείς οργανισμούς και τις σχέσεις με την Ελλάδα.

Το ακόμη χειρότερο σενάριο το οποίο θα αφήσει πίσω του είναι να υπάρχει σύνθετο όνομα μόνο για χρήση από την Ελλάδα, να χρησιμοποιείται το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και το ίδιο στη σλαβική (Republika Makedonija) στους διεθνείς οργανισμούς για μια μεταβατική περίοδο.

Η ελληνική πλευρά θα επιμείνει ότι πρέπει να απευθύνουν τα Ηνωμένα Εθνη ισχυρή σύσταση προς όλες τις χώρες να υιοθετήσουν όποια σύνθετη ονομασία επιλεγεί για διεθνή χρήση.

Αλλά είναι προφανές ότι σε κάθε περίπτωση η ΠΓΔΜ θα επιδιώξει νέες αναγνωρίσεις ώστε να εκτοξευθεί ο αριθμός των 120 χωρών που ήδη την αποκαλούν «Δημοκρατία της Μακεδονίας» προκειμένου να ακυρωθεί de facto ο όποιος συμβιβασμός. Σήμερα θα βρίσκονται στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Αμυνας των Σκοπίων και της Αλβανίας κ.κ. Φ. Μέντιου και Λ. Ελενόσκι προκειμένου να συζητήσουν με το αμερικανικό Πεντάγωνο τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια, μετά τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Η στάση της Αθήνας στο συγκεκριμένο ζήτημα θα είναι και το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί που θα χρησιμοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση διεκδικώντας μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή λύση στο Σκοπιανό.

Η Ελλάδα δεν θα είναι στο πρώτο κύμα χωρών που θα προχωρήσουν σε αναγνώριση του νέου κράτους και θα μεταφέρει, παρασκηνιακώς, στην Ουάσιγκτον το μήνυμα ότι οι τελικές αποφάσεις συναρτώνται από την αμερικανική στάση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και αύριο αναμένεται να ενημερώσει αναλυτικά τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για τις λεπτομέρειες της συζήτησης που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με την Αμερικανίδα ομόλογό της κυρία Κοντολίζα Ράις.

Κυβερνητικοί κύκλοι παραδέχονται ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα» και ότι πιθανότερη εξέλιξη αυτή τη στιγμή είναι το βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο, το οποίο θα εκτινάξει τη δημοτικότητα του κ. Καραμανλή αλλά θα πυροδοτήσει και σοβαρές διπλωματικές παρενέργειες.


ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Ελεύθερος Τύπος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»