Ταραγμένη η επόμενη ημέρα...

Διεθνείς «τριγμούς» προκαλεί η αναγνώριση του ανεξάρτητου Κοσόβου

Associated Press
Οι σερβικές σημαίες κυματίζουν στο Βελιγράδι μετά την απώλεια του Κοσόβου...
Μόσχα
Τελευταία ενημέρωση 19/02/08 20:05 Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Δείτε το βίντεο...
«Ρωγμές» σε διεθνές επίπεδο για το ανεξάρτητο Κόσοβο με τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές δυνάμεις να βρίσκονται αντιμέτωπες με Ρωσία και Κίνα. Κινδυνεύει η παγκόσμια σταθερότητα, προειδοποιεί σε υψηλούς τόνους η Μόσχα· τη νομιμοποίηση μιας εθνοκάθαρσης καταγγέλλει το Βελιγράδι, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν πολλά Κοσσυφοπέδια...

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις (καθώς και η Τουρκία) κινήθηκαν άμεσα προς την αναγνώριση της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, έχοντας απέναντί τους τη Ρωσία, την αναδυόμενη υπερδύναμη της Κίνας και μερίδα κρατών-μελών της ΕΕ που απορρίπτουν ή στέκονται επιφυλακτικά έναντι της απόσχισης υπό το φόβο ενθάρρυνσης αυτονομιστικών τάσεων.

Το ρήγμα κατέστη εμφανές και κατά τη δεύτερη ημέρα της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η συνεδρίαση της Δευτέρας έληξε χωρίς να υπάρξει συμφωνία για κοινή ανακοίνωση, αντικατοπτρίζοντας τη διαίρεση ανάμεσα στα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, και κατ' επέκταση σε διεθνές επίπεδο, ως προς την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

Πρώτη επέμβαση της KFOR

Στην Πρίστινα μεταβαίνει, εν τω μεταξύ, μόλις δύο ημέρες μετά την απόσχιση ο επικεφαλής ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα (ο πρώτος ανώτατος αξιωματούχος που επισκέπτεται την περιοχή μετά την απόσχιση), την ώρα που ξεσπούν επεισόδια και καθίσταται αναγκαία η πρώτη επέμβαση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης από τις σοβαρές ταραχές του Μαρτίου του 2004.

Δύο συνοριακά περάσματα ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία πυρπολήθηκαν την Τρίτη από ομάδες εξοργισμένων Σέρβων, ανακοίνωσε η αστυνομία του Κοσόβου, η οποία ζήτησε τη βοήθεια της ΝΑΤΟϊκής ειρηνευτικής δύναμης (KFOR) για την απομάκρυνση των Κοσοβάρων αστυνομικών από το ένα συνοριακό σημείο ελέγχου που δέχθηκε επίθεση.

Δυνάμεις του ΟΗΕ αποχώρησαν από τα συνοριακά περάσματα που πυρπολήθηκαν. Πριν αποχωρήσουν κατέστρεψαν επίσημα έγγραφα.

«Μεμονωμένα επεισόδια» τα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι που τόνισε ότι «δεν θα επισκιάσουν τους εορτασμούς για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου». Πρόσθεσε ότι η κατάσταση ελέγχεται πλήρως από τη δύναμη του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας σποραδικές εκρήξεις ακούγονταν στο βόρειο Κόσοβο στη διάρκεια διαδηλώσεων Σέρβων κατά της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας από ΗΠΑ και ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Το μεσημέρι της Τρίτης χίλιοι περίπου σπουδαστές διαδήλωσαν στη Μιτρόβιτσα, την διαιρεμένη πόλη του βορείου Κοσόβου, στην οποία πλειοψηφεί ο σερβικός πληθυσμός, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημιουργία του νέου κράτους των Κοσοβάρων. Την Τετάρτη προγραμματίζεται ανάλογη διαμαρτυρία στη Μπάνια Λούκα στη Βοσνία.

Εν τω μεταξύ, η νεοεμφανιζόμενη οργάνωση Mlada Bosna (Νεολαία Βοσνίας) ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή στην πόλη Μιτρόβιτσα του Κοσόβου, καθώς και στο πολυκατάστημα σλοβενικών συμφερόντων (η Σλοβενία διατηρεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ) Merkator στο Βελιγράδι.

Χαιρετίζει τους «ανεξάρτητους Κοσοβάρους» ο Μπους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο.Μπους χαιρέτισε την Τρίτη την ανεξαρτησία του Κοσόβου, λέγοντας ότι είναι ένα ιστορικό βήμα για τα Βαλκάνια και αποτελεί ευκαιρία για να ξεπεράσει η περιοχή τις συγκρούσεις του παρελθόντος και να κινηθεί προς ένα μέλλον ελευθερίας, σταθερότητας και ειρήνης. «Η ιστορία θα αποδείξει πως η ανεξαρτησία είναι σωστή και δικαολογημένη» τόνισε.

Παράλληλα, φρόντισε να καταστήσει σαφές πως η ανεξαρτησία του Κοσόβου ήταν προϊόν συντονισμένης προσπάθειας. «Η στρατηγική ήταν καλά σχεδιασμένη» υπογράμμισε ο Μπους για να συμπληρώσει ότι οι ΗΠΑ «συνεργάστηκαν με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους για να διασφαλίσουν μία ομόφωνη και σταθερή φωνή [υπέρ της απόσχισης]».

Σημείωσε ακόμη ότι η Ρωσία είχε συμμετοχή στις διαβουλεύσεις αυτές, μολονότι δεν υποστηρίζει την απόσχιση του Κοσόβου, και η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας δεν αποτέλεσε για εκείνη έκπληξη.

Η Σερβία έχει ήδη ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από την Ουάσινγκτον, προειδοποιώντας με ανάλογα διπλωματικά αντίμετρα -όχι όμως πλήρη διακοπή σχέσεων- τις χώρες που θα αναγνωρίσουν το ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο. Οι πρεσβευτές της Γαλλίας και της Τουρκίας στο Βελιγράδι πρόκειται να αποχωρήσουν από τη σερβική πρωτεύουσα εντός 48 ωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ δήλωσε την Τρίτη ότι η απόρριψη της επιθυμίας του λαού του Κοσόβου για ανεξαρτησία θα σήμαινε «ακόμη περισσότερη αποσταθεροποίηση και κινδύνους» από ό,τι η αναγνώρισή της.

«Δεν ισχυρίζομαι ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι επικίνδυνη, αλλά πιστεύω ότι οι κίνδυνοι θα ήταν πολύ μεγαλύτεροι εάν είχαμε προσπαθήσει να πνίξουμε την επιθυμία για ανεξαρτησία» προσέθεσε μιλώντας στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα Radio Four του BBC.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν αποδέχεται τον ισχυρισμό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίσθηκε τη Δευτέρα διχασμένη για το Κόσοβο. Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες προσέφερε κατά τη γνώμη του μια «πλατφόρμα» που επιτρέπει σε κάθε μια χώρα να εκφράσει τη θέση της ως προς την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Βήμα προς την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια χαρακτήρισε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, τονίζοντας ότι ο λαός και οι διοικούντες στο Κόσοβο έχουν την ιστορική ευθύνη να συμπεριφερθούν ισότιμα σε όλα τα μέλη της κοινωνίας.

Η διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ενότητας έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ άλλοτε, επισήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κόσοβο θα δράσει επιτυχώς ως προς αυτή την κατεύθυνση και θα αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα δημοκρατικού κράτους.

Την Τρίτη αναγνώρισαν επίσης την ανεξαρτησία του Κοσόβου η Ταϊβάν και η Σενεγάλη.

Προειδοποιεί και πάλι η Ρωσία

Από ρωσικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε εκ νέου ότι αποτελεί κίνδυνο για τη διεθνή σταθερότητα η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις, κατόπιν πρωτοβουλίας της τελευταίας.

«Επαναλάβαμε τη θέση αρχής για το απαράδεκτο των ενεργειών της Πρίστινας ως προς την κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής αυτής. Υπογραμμίσαμε τους κινδύνους που προέρχονται από αυτές τις ενέργειες, για τη διεθνή τάξη και τη σταθερότητα οι οποίες έχουν θεμελιωθεί εδώ και δεκάδες χρόνια» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην Πρίστινα ο Χαβιέρ Σολάνα

Μόλις δύο ημέρες μετά την απόσχιση του Κοσόβου, και στον απόηχο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που επιβεβαίωσε τη διάσπαση στους κόλπους της ΕΕ, μετέβη στην Πρίστινα ο επικεφαλής ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα για συνομιλίες με τους Αλβανούς ηγέτες.

«Η ΕΕ και το Κόσοβο είναι καλοί φίλοι» δήλωσε ο Χ.Σολάνα μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας Φατμίρ Σεϊντιού και επισήμανε ότι η αποστολή ανδρών από την ΕΕ που θα συνοδέψουν τα πρώτα βήματα της ανεξαρτησίας του Κόσοβου, δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα, αλλά όταν φτάσει, θα βρίσκεται σε όλο το Κόσοβο.

«Η χαρά που βλέπουμε στους δρόμους της Πρίστινας και σε όλο το Κόσοβο (μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας) θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε μια εποικοδομητική και θετική ενέργεια για να προχωρήσει η ανάπτυξη της κοινωνίας» είπε ο Χ.Σολάνα, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ θα είναι παρούσα στο Κόσοβο και θα το βοηθήσει οικονομικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κόσοβου δήλωσε ότι έχει λάβει ισχυρές εγγυήσεις για μελλοντική υποστήριξη, ώστε το Κόσοβο να εκπληρώσει τους στόχους του να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Το ενδεχόμενο κοινής στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου κατέρρευσε οριστικά τη Δευτέρα. Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων κατέληξε ως ήταν αναμενόμενη σε μία γενικόλογη κοινή ανακοίνωση που λαμβάνει υπόψη την ανεξαρτησία και χαρακτηρίζει το Κόσοβο «ειδική περίπτωση», αλλά στην πράξη οι «27» διασπάστηκαν.

Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία έσπευσαν να ρίξουν το βάρος τους στο ανεξάρτητο Κόσοβο (θα ακολουθήσουν εντός των ημερών επίσημες πράξεις αναγνώρισης της ανεξαρτησίας), αντίθετα πρώτη η Ισπανία αποκήρυξε την ανεξαρτητοποίηση και ακολούθησε η Σλοβακία με τη διευκρίνιση ότι δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο «επί του παρόντος».

Αμετάκλητα κόντρα στην αναγνώριση του Κοσόβου στέκεται η Κύπρος, η Ρουμανία θα κλείσει το γραφείο της διπλωματικής της αποστολής στην Πρίστινα, ενώ στάση αναμονής ακολουθούν η Ελλάδα και η Βουλγαρία. Συνολικά 17 κράτη-μέλη της ΕΕ αναγνώρισαν ή θα αναγνωρίσουν άμεσα την ανεξαρτησία.

Εν τω μεταξύ, η Βουλή του Κοσόβου ψήφισε την Τρίτη τους πρώτους νόμους του ανεξάρτητου κράτους, μεταξύ των οποίων η δημιουργία ενός υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο «θα δημιουργήσει ένα νέο θεσμό στο Κόσοβο και θα βοηθήσει στην σύναψη σχέσεων με φιλικές χώρες και στην ανάπτυξη της οικονομίας», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι.

ΕΕ προς Σερβία

Μπροστά στην οργή του Βελιγραδίου, ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν και Σλοβένος ΥΠΕΞ και προεδεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων Ντμίτρι Ρούπελ επαναβεβαίωσαν την Τρίτη ότι η πρόταση της ευρωπαϊκής «οικογένειας» για την υπογραφή μίας πολιτικής συμφωνίας με τη Σερβία παραμένει σε ισχύ.

Ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι η πρόταση της ΕΕ για την υπογραφή μιας πολιτικής συμφωνίας με τη Σερβία είναι πολύ σημαντική, και δείχνοντας τον Σέρβο πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα είπε πως «ορισμένοι στη Σερβία απορρίψει αυτό το έγγραφο εξαιτίας εσωτερικών πολιτικών λόγων, ενώ θα έπρεπε να είχε υπογραφεί στις 7 Φεβρουαρίου».

Ο κοινοτικός επίτροπος δήλωσε ακόμη πως μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, οι πολίτες της Σερβίας θα χρειαστούν κάποιο χρόνο προσαρμογής, αλλά όσο ο καιρός περνάει, θα θελήσουν να αλλάξουν σελίδα και να πορευτούν σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον.

Η προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την «απώλεια» του Κοσόβου έχει διχάσει βαθιά τη Σερβία, οδηγώντας τις περασμένες ημέρες στο χείλος της κατάρρευσης την κυβέρνηση συνασπισμού που απαρτίζουν τα κόμματα του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα και του επανεκλεγέντος, φιλοδυτικού, προέδρου Μπόρις Τάντιτς

Ως αποτέλεσμα, η υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μπήκε στις 7 Φεβρουαρίου «πάγο», με τον πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα να μιλά για «τέχνασμα» της ΕΕ ώστε κατ’ ουσίαν να υφαρπαγεί η έγκριση του Βελιγραδίου στην ευρωπαϊκή αστυνομική-δικαστική αποστολή και σε αυτή καθαυτή την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

Μπόρις Τάντιτς: «Νομιμοποίηση εθνοκάθαρσης»

«Νομιμοποίηση μιας εθνοκάθαρσης» χαρακτήρισε από τα Ηνωμένα Έθνη ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς την αναγνώριση της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσόβου από χώρες της Δύσης.

«Η ανεξαρτησία του Κοσόβου αποτελεί νομιμοποίηση μιας εθνοκάθαρσης και όλοι όσοι αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου θα νομιμοποιήσουν τη δίωξη 250.000 ανθρώπων» είπε ο Σέρβος πρόεδρος, επισημαίνοντας πως όλοι οι Αλβανοί που ζούσαν στο Κόσοβο το 1999 εξακολουθούν να ζουν εκεί, ενώ οι Σέρβοι έχουν εκδιωχθεί.

«Θα το επαναλάβω ακόμη μια φορά: Εάν το Κόσοβο καταστεί ανεξάρτητο με αυτόν τον παράνομο τρόπο, ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος. Το μόνο ερώτημα είναι ο αριθμός των χωρών που θα επηρεαστούν από αυτό το προηγούμενο, από αυτή την παράνομη ενέργεια» τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος.

Σημείωσε, επίσης, πως οι διμερείς σχέσεις της Σερβίας με τις χώρες που θα αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου θα φτάσουν στο κατώτατο επίπεδο και πρόσθεσε: «Αναγνωρίζοντας το Κόσοβο, δεν συμβάλλετε στο ευρωπαϊκό μέλλον της Σερβίας και αυτή δεν είναι μια φιλική ενέργεια προς τη χώρα μου. Με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ολόκληρη η περιοχή θα αποσταθεροποιηθεί. Θα υπάρξουν πολλά Κοσσυφοπέδια».

Από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών και ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς προειδοποίησε πως η Σερβία θα συνεχίσει να μάχεται «με νύχια και με δόντια», αλλά και με πολιτικά και διπλωματικά μέτρα», εναντίον της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Επανέλαβε, ακόμη, ότι οι σχέσεις της Σερβίας με τις χώρες που αναγνώρισαν ή θα αναγνωρίσουν το Κόσοβο δεν μπορούν να είναι πια οι ίδιες...

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»