Φωτιά στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Επεισοδιακή διαδήλωση στο Βελιγράδι κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου

Associated Press
Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν το χώρο μπροστά στο Κοινοβούλιο
Βελιγράδι
Τελευταία ενημέρωση 22/02/08 00:26 Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Σε μαζική διαδήλωση κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου κατέβηκαν χιλιάδες Σέρβοι στο κέντρο του Βελιγραδίου. Λίγες εκατοντάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν στην αμερικανική πρεσβεία προκαλώντας ζημιές. Ένας νεκρός από τα επεισόδια.

Μερικές εκατοντάδες άτομα, νεαρής ηλικίας, που κρατούσαν ξύλα και λοστούς επιτέθηκαν στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας. Προσπάθησαν να σπάσουν τα παράθυρα ενώ κατέστρεψαν δύο φυλάκια φρουρών στο εξωτερικό της πρεσβείας. Ένας διαδηλωτής κατέβασε και έσκισε την αμερικανική σημαία.

Αργότερα φάνηκε καπνός μέσα από την πρεσβεία καθώς κάποιοι κουκολοφόροι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο εσωτερικό που κατασβέστηκε γρήγορα.

Πληροφορίες των σερβικών μέσων ενημέρωσης, αργά το βράδυ, ανέφεραν ότι βρέθηκε ένα απανθρακωμένο πτώμα -πιθανότατα διαδηλωτή- στο εσωτερικό της αμερικανικής πρεσβείας. Εκπρόσωπος της πρεσβείας δήλωσε ανωνύμως ότι όλοι οι υπάλληλοι είναι σώοι αλλά δεν είχε πληροφορίες για την ταυτότητα του άνδρα.

Οι ίδιοι διαδηλωτές επιτέθηκαν και στην κροατική πρεσβεία που βρίσκεται σε μικρή απόσταση. Μικροεπεισόδια έγιναν έξω από την τουρκική, την βρετανική, την καναδική και την βοσνιακή πρεσβεία σε άλλα σημεία της πόλης. Ορισμένοι επιτέθηκαν και σε καταστήματα αμερικανικών συμφερόντων.

Στο χώρο βρέθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που διέλυσαν το πλήθος με δακρυγόνα. Στα επεισόδια, μεταδίδει ο ραδιοσταθμός B92, τραυματίστηκαν 96 άτομα, από τα οποία 32 ήταν αστυνομικοί.

Δυτικές πηγές εξέφραζαν την ανησυχία τους ότι κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, ή μετά το τέλος της, θα σημειωθούν επεισόδια. Την Κυριακή λίγες ώρες μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το Κόσοβο, υπερεθνικιστές επιτέθηκαν σε δυτικές πρεσβείες και καταστήματα αμερικανικής εταιρείας φαγητού. Ενόψει της διαδήλωσης της Πέμπτης, η αμερικανική πρεσβεία στο Βελιγράδι ζήτησε από τους Αμερικανούς να παραμείνουν μακριά από το χώρο της διαδήλωσης και προειδοποίησε για πιθανά επεισόδια.

Σε ανακοίνωσή του Στειτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι διαδηλώτές μπήκαν σε χώρο της πρεσβείας που στεγάζει το προξενικό τμήμα. Το κτίριο ήταν εκείνν τη στιγμή άδειο,. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από τις Αρχές της Σερβίας να εγγυηθούν την ασφάλεια της αμερικανικής πρεσβείας.

Ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, δήλωσε εξοργισμένος «με την επίθεση του όχλου» στην πρεσβεία και ζήτησε την ομόφωνη καταδίκη της από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η διαδήλωση άρχισε στις 18:00 (ώρα Ελλάδος) μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου όπου συγκεντρώθηκαν 150.000 με 200.000 Σέρβοι σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας. Εκτός από τα επεισόδια στην πρεσβεία, η διαδήλωση ήταν ειρηνική.

Βασικός ομιλητής της συγκέντρωσης είναι ο πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα. «Υπάρχει άλλο έθνος που του ζήτησαν οι μεγάλες δυνάμεις να εγκαταλείψει την ταυτότητά του, να εγκαταλείψει τα αδέλφια του στο Κόσοβο;» ρώτησε το πλήθος ο Σέρβος πρωθυπουργός για να συνεχίσει λέγοντας ότι «κανείς στη Σερβία δεν θα έχει ποτέ το δικαίωμα να συμφωνήσει σε αυτό».

Ο φιλοδυτικός πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Ρουμανία, χώρα που δεν προτίθεται να αναγνωρίσει το Κόσοβο. Σε ομιλία του τόνισε ότι η Σερβία δεν θα αποκοπεί από την υπόλοιπη Ευρώπη, παρά τα αντιδυτικά αισθήματα μετά τα γεγονότα της ανεξαρτησίας και της αναγνώρισης του Κοσόβου από δυτικές χώρες.

«Η Σερβία δεν θα εγκαταλείψει το μέλλον της στην Ευρώπη», τόνισε ο Μπ.Τάντιτς. Παράλληλα, τόνισε ότι «καθώς όλο και περισσότερες χώρες της Ε.Ε. αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, η στάση της Ρουμανίας, ως χώρας-μέλους της
Ε.Ε., είναι πολύ σημαντική».

Διεθνείς αναγνωρίσεις του Κοσόβου

Μέχρι την Πέμπτη έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο σαν ανεξάρτητο κράτος οι ΗΠΑ και από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Μεταξύ άλλων χωρών, το Κόσοβο έχουν ήδη αναγνωρίσει επίσημα ή έχουν ανακοινώσει ότι προτίθεται να το πράξουν τις επόμενες ημέρες η Αλβανία, η Αυστραλία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Τουρκία, η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Ιρλανδία, η Σουηδία και το Βέλγιο.

Αντίθετα, η Ρωσία και η Κίνα -και οι δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας- έχουν καταδικάσει την μονομερή ανακήρυξη. Η Ισπανία, η Σλοβακία, η Κύπρος και η Ρουμανία δηλώνουν επίσης ότι δεν θα αναγνωρίσουν ένα ανεξάρτητο Κόσοβο.

«Υπό έλεγχο» η ασφάλεια στα Βαλκάνια

Κατα τη διάρκεια της άτυπης συνόδου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ στη Λιουμπλιάνα, οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η κατάσταση στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων σε ό,τι αφορά την ασφάλεια βρίσκεται «υπό έλεγχο» χάρη και στη συμβολή της KFOR ενώ θεωρούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος νέου ξεσπάσματος βίας μετά την ανακήρυξη ανεξαρτησίας από το Κόσοβο.

Οι υπουργοί εκτιμούν επίσης ότι τις επόμενες ημέρες η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί. Η ΝΑΤΟϊκή δύναμη KFOR, που αριθμεί 17.000 στρατιώτες, θα παραμείνει στην περιοχή. Στο προσεχές διάστημα θα αρχίσει η εκπαίδευση των δυνάμεων που θα αποτελέσουν τα σώματα ασφαλείας του Κοσόβου.

* Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη έξω από δικαστήριο του ΟΗΕ στη σερβική πλευρά Κοσόφσκα Μιτρόβιτσα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αυτονομίας σημειώθηκαν υλικές ζημιές αλλά δεν υπάρχουν τραυματισμοί. Το κτίριο είχε δεχτεί επίθεση με πέτρες και την νύχτα την Τετάρτης. Νωρίτερα, 100 Σέρβοι διαδήλωσαν έξω από το κτίριο κατά της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»