Πολικό ψύχος και χιόνια για τρίτη μέρα στη νότια και νησιωτική Ελλάδα

Η φωτογραφία είναι από τη Νίκαια...
Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 12:00 Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Στο «ψυγείο» η χώρα με χιόνια και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (17/2/2008)

Πολικό ψύχος σε όλη την Ελλάδα και έντονες χιονοπτώσεις στη νότια και νησιωτική χώρα τη Δευτέρα.

Με μεγάλη δυσκολία γινόταν η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας νωρίς το πρωί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σε κεντρικές αρτηρίες χρειάζονταν αλυσίδες. Ωστόσο, από τις 11 και μετά, λόγω και της ηλιοφάνειας, η κατάσταση άρχισε να ομαλοποιείται.

Στην Αττική Οδό από τις 11 το πρωί η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται χωρίς αλυσίδες. Κανονικά από το μεσημέρι η κυκλοφορία στην ΕΟ Αθηνών-Λαμίας.

Κανονικά λειτουργεί το Μετρό έως Δουκίσσης Πλακεντίας και ο ΗΣΑΠ από τις 12 το μεσημέρι σε όλο το δίκτυο. Κανονικά λειτουργεί ο ΟΣΕ και ο Προαστιακός και από τις 9 το Τραμ.

Μετά τις 11 το πρωί άρχισαν σταδιακά να κυκλοφορούν τα τρόλεϊ στις γραμμές 1, 11, και 6. Επίσης, τα μπλε λεωφορεία στις γραμμές Α3, 229, 227, Α10 και 024.

Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά και του Λαυρίου. Μόνο με κλειστού τύπου πλοία τα δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό, ενώ στη Ραφήνα τα πλοία εκτελούν τα δρομολόγια έως το Μαρμάρι. Κανονικά λειτουργούν οι πορθμειακές γραμμές.

Δύσκολη η σημερινή μέρα και για τους επιβάτες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου λόγω χαμηλής ορατότητας (κατά διαστήματα κάτω των 100μ) είναι αδύνατη η απογείωση και προσγείωση αεροσκαφών.

Για τη Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί 461 απογειώσεις και προσγειώσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν έχει εκτελεστεί, ενώ ήδη οι αεροπορικές εταιρίες έχουν ήδη ματαιώσει τις 150.

Πάντως, οι υπεύθυνοι πραγματοποιούν κατά τακτά χρονικά διαστήματα αποπαγοποίηση των αεροσκαφών και εκχιονισμός στις πίστες.

Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επικοινωνούν με το αεροδρόμιο, προκειμένου να ενημερώνονται για την πτήση τους (210-3530000).

Η κατάσταση στην περιφέρεια

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στην Κρήτη στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές της χώρας. Συνολικά 54 χωριά παραμένουν αποκλεισμένα στο νομό Χανίων, 26 στο νομό Ηρακλείου, 19 στο νομό Λασιθίου και πέντε στο νομό Ρεθύμνου.

Επίσης 25 χωριά παραμένουν αποκλεισμένα στην Εύβοια, 15 στην Αργολίδα, τρία στην Αρκαδία, εννέα στη Λακωνία, δύο στη Βοιωτία και τέσσερα στις Κυκλάδες.

Συνθήκες ολικού παγετού σε πολλές περιοχές στη Βόρειο Ελλάδα. Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο που συνδέει τη Φλώρινα με την Καστοριά, μέσω του Βιτσίου και της Βίγλας.

Στους -6 βαθμούς Κελσίου ήταν νωρίς το πρωί το θερμόμετρο στη Θεσσαλονίκη, ενώ θερμοκρασία -7 βαθμών Κελσίου είχε η Κατερίνη.

Στους -8 βαθμούς Κελσίου καταγράφηκε η θερμοκρασία στην Έδεσσα και στη Βέροια, με το θερμόμετρο στον Πολύγυρο να είναι στους -9 βαθμούς Κελσίου.

Στους -10 βαθμούς Κελσίου ήταν η θερμοκρασία νωρίς το πρωί στο Κιλκίς και στις Σέρρες, ενώ στους -12 βαθμούς Κελσίου το θερμόμετρο στην Κοζάνη, στα Γρεβενά και στην Καστοριά.

Στους -12 βαθμούς Κελσίου, έπεσε η θερμοκρασία στη Φλώρινα.

Λιακάδα και τσουχτερό κρύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στην Πελοπόννησο. Η θερμοκρασία σε όλους τους νομούς είναι υπό το μηδέν, τα πρωτεία κρατά η Τρίπολη με -9 βαθμούς αυτή την ώρα στο κέντρο της πόλης.

Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται λόγω του παγετού στα ορεινά των νομών Αρκαδίας, Αργολίδας Κορινθίας και Λακωνίας.

Αλυσίδες χρειάζονται στον δρόμο Σπάρτης - Καλαμάτας και Τρίπολης - Πατρών.

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες, στη σήραγγα Αρτεμισίου και στην εθνική οδό από Τρίπολη προς Κόρινθο, Καλαμάτα και Σπάρτη.

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κακοκαιρία στην Ανατολική Κρήτη, μάλιστα τα χιόνια το πρωί έφθασαν και μέσα στην πόλη του Ηρακλείου.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης έχουν σημειωθεί σε αρκετές περιοχές και συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση των βλαβών. Το Εθνικό Οδικό Δίκτυο της Κρήτης παραμένει ανοικτό.

Συνεργασία Καραμανλή-Παυλόπουλου

Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο έχει στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc