Κοινωφελή Ιδρύματα στην Τουρκία ' και Ερντογάν

Ο καθένας μπορεί να νομίζει ότι θέλει για τον Ταγίπ Ερντογάν. Όποιος όμως παρακολούθησε την συζήτηση στην τουρκική εθνοσυνέλευση γύρω από το νέο νόμο για τα κοινωφελή ιδρύματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων θα θυμήθηκε για ποιους λόγους ο τούρκος πρωθυπουργός είναι ο μόνος πιθανός συνομιλητής των ευρωπαίων, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung. Η συζήτηση επανέφερε στην επιφάνεια την παράνοια των εθνικιστικών δυνάμεων στην Τουρκία που αισθάνονται ότι απειλούνται από την χριστιανική ή την εβραϊκή θρησκευτική μειονότητα. Ο νέος νόμος που υιοθέτησε χθες η τουρκική εθνοσυνέλευση προβλέπει την επιστροφή μέρους της περιουσίας των θρησκευτικών μειονοτήτων που είχε αφαιρέσει το τουρκικό κράτος. Γι αυτό και η συγκρατημένη επιβράβευση από την ΕΕ. Συγκρατημένη, επειδή ο κατάλογος των κακομεταχειρίσεων των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία είναι μακρύς. Και όμως η υιοθέτηση του νέου νόμου είναι ένα πρώτο βήμα.

Διαφορετική άποψη έχει η Frankfurter Allgemeine Zeitung: Όσο η τουρκική αστυνομία παρακολουθεί ιερείς σαν να αποτελούν απειλή για το τουρκικό κράτος, όσο οι θρησκευτικές μειονότητες είναι εκτεθειμένες στην κρατική ασυδοσία και την κακομεταχείρηση, όσο απαγορεύεται στους χριστιανούς να χτίζουν εκκλησίες ή να εκπαιδεύουν τους ιερείς τους, ούτε η ΕΕ, αλλά ούτε η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να πειστούν ότι η Τουρκία προτίθεται πραγματικά να διασφαλίσει και να εγγυηθεί τις θρησκευτικές ελευθερίες.


Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλός

Comments

lornion said…
Κάτι κινείται στην Τουρκία του κ Ερντογάν.Απομένουν εν τούτοις πολλά για να απαλλαγεί η τουρκική κοινωνία από την προκατάληψη και τις φοβίες του παρελθόντος της.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»