ΗΠΑ: θέλουν λύση εδώ και τώρα

απόκαθημερινή
Μιλούν για «αναξιοποίητη ευκαιρία», αν δεν επέλθει συμφωνία για την ΠΓΔΜ έως τη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Της Δωρας Αντωνιου

Ως «παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο θα πρέπει να εκμεταλλευθούν και οι δύο πλευρές, προκειμένου να επιτευχθεί ταχύτατα λύση στο θέμα της ονομασίας» βλέπουν οι ΗΠΑ την πρόταση του ειδικού μεσολαβητή κ. Μάθιου Νίμιτς. Ενόψει της αυριανής συνάντησης στη Νέα Υόρκη των διαπραγματευτών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, πρέσβεων κ. Αδαμάντιου Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ με τον κ. Νίμιτς, αμερικανικές πηγές επισημαίνουν ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, η ευκαιρία θα παρέλθει αναξιοποίητη, χωρίς να είναι ορατό στον ορίζοντα πότε θα διαμορφωθούν εκ νέου ανάλογες συνθήκες. Επιπλέον, προσθέτουν με νόημα, ότι «όσο περνάει ο καιρός τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα».

Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές, υπενθυμίζοντας το πιεστικό χρονοδιάγραμμα που εκ των πραγμάτων τίθεται από τις διαδικασίες για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, καλούν σε αναβάθμιση της διαπραγμάτευσης σε ανώτερο επίπεδο. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι η τελική απόφαση για επίτευξη συμφωνίας δεν θα ληφθεί από τους πρέσβεις των δύο χωρών, που είναι επιφορτισμένοι με τη διαπραγματευτική διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς. Η απόφαση θα ληφθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο προσθέτουν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έφθασε η ώρα για εμπλοκή τουλάχιστον των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Καθίσταται εμφανές ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να κλείσει το θέμα της ονομασίας γρήγορα και να ολοκληρωθεί ανεμπόδιστα η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, από αμερικανικής πλευράς επισημαίνεται ότι ενδεχόμενη μη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο Κόσοβο, θα δυσχεράνει τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος επανέλαβε χθες ότι ο δρόμος της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ περνάει από την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας. Για την αυριανή συνάντηση των διαπραγματευτών στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε σημείο-καμπή. Παράλληλα, με δεδομένο ότι την επόμενη εβδομάδα πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου αναμένεται να διατυπωθεί το πρώτο όχι της Ελλάδας σε πρόσκληση προς την ΠΓΔΜ, καθώς δεν διαφαίνεται λύση μέχρι τότε, ο κ. Κουμουτσάκος μίλησε για «λεπτότητα του διαπραγματευτικού σταδίου».

Τη Δευτέρα στην Αθήνα θα βρεθεί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ, ο οποίος θα συζητήσει το θέμα της επικείμενης διεύρυνσης, σε συνδυασμό με την εκκρεμότητα της ονομασίας, με την πολιτική ηγεσία. Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε χθες στη διάρκειας 55 ετών συμμετοχή της χώρας μας στη Συμμαχία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν όλα αυτά τα χρόνια αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και τώρα και στα επόμενα στάδια.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»