Τι γράφει ο ξένος τύπος. από καθημερινή

LIBERATION

Τολμηρός διάδοχος

Η μαριονέτα ξεφεύγει από τον έλεγχο του αφέντη της. Το σενάριο αλλάζει δραματικά και μια νέα μεγάλη μάχη διαγράφεται στον ορίζοντα της ρωσικής πολιτικής. Η αναμενόμενη εκλογή του 42χρονου εκλεκτού του προέδρου Πούτιν, του Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα επιτρέψει στον σημερινό πρόεδρο να διατηρήσει τα ηνία της εξουσίας, μέσα από το πρωθυπουργικό γραφείο, που θα καταλάβει. Ο Μεντβέντεφ, όμως, εμφανίζει επικίνδυνες τάσεις ανεξαρτητοποίησης, λέγοντας την περασμένη εβδομάδα ότι η «Ρωσία ήταν και θα παραμείνει προεδρική δημοκρατία μέσα στην οποία δεν μπορούν να υπάρχουν και άλλοι πόλοι εξουσίας». Η δήλωση αυτή αποτελεί απάντηση–πρόκληση στον εξερχόμενο πρόεδρο Πούτιν, που είχε δηλώσει δύο ημέρες νωρίτερα ότι η πρωθυπουργία «αντιπροσωπεύει την απόλυτη εκτελεστική εξουσία». Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεν θέλει λοιπόν να παίξει το ρόλο της βασίλισσας της Αγγλίας και αποτολμά να αντιπαρατεθεί με τον πανίσχυρο μέντορά του. Δύο δεκαετίες μετά την πτώση του Τείχους στο Βερολίνο, η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις. Η Ρωσία δεν θα μπορέσει, άλλωστε, να εισέλθει με αξιώσεις στις παγκόσμιες αγορές, όσο δεν έχει εξασφαλίσει αξιόπιστο νομικό πλαίσιο για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο έδαφός της. Η εποχή Πούτιν, διάδοχος κατάσταση της εποχής Γέλτσιν, δίνει τη θέση της στην εποχή Μεντβέντεφ. Η μάχη –όσο συγκεκαλυμμένη και διστακτική και εάν είναι– έχει ξεκινήσει. Τη μάχη αυτή οφείλουν να εκμεταλλευθούν οι Ευρωπαίοι, στην προσπάθειά τους να αναβιώσουν την οικονομική και πολιτική περιφερειακή συνεργασία με τη Μόσχα, την οποία έχουν τόσο ανάγκη.

THE NEW YORK TIMES

Οικογενειακές αξίες

Τα μέλη του κογκρέσου και τα πολιτειακά κοινοβούλια συζητούν για τις οικογενειακές αξίες. Ομως, σε αντίθεση προς τα άλλα ανεπτυγμένα κράτη, οι ΗΠΑ δεν έχουν προνοήσει για την προστασία των εργαζομένων που μόλις απέκτησαν παιδί ή πρέπει να φροντίσουν άρρωστο μέλος της οικογενείας τους. Μόνον οι πολιτείες της Καλιφόρνιας και της Ουάσιγκτον έχουν θεσμοθετήσει την άδεια για οικογενειακούς λόγους με αποδοχές. Ανάλογη νομοθεσία στη Βουλή της πολιτείας της Νέας Υόρκης δεν έχει ακόμα «περάσει» από την ελεγχόμενη από τους ρεπουμπλικανούς πολιτειακή Γερουσία, αν και έχει ψηφισθεί. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι επιβάλλουν στους εργοδότες που απασχολούν περισσότερους από 50 εργαζομένους να χορηγούν άδεια άνευ αποδοχών 12 εβδομάδων για οικογενειακούς λόγους. Αυτό, όμως, είναι «δώρον άδωρον» για τους χαμηλόμισθους. Οι επιχειρηματίες, από την άλλη, πιστεύουν ότι τέτοιες άδειες με αποδοχές θα ενθαρρύνουν τους εργαζομένους να λείπουν από το γραφείο τους και η αντικατάστασή τους θα είναι δύσκολη. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια δείχνει ότι αυτοί οι φόβοι είναι αβάσιμοι. Ισως, λοιπόν, να ήρθε ο καιρός οι αμερικανικές πολιτείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Καλιφόρνιας και της Ουάσιγκτον. Ακόμα καλύτερα, το Kογκρέσο θα πρέπει να κάνει εθνική πολιτική την άδεια για οικογενειακούς λόγους με αποδοχές. Τότε, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας θα μπορούν να μιλήσουν για την αξία της οικογένειας χωρίς υποκρισία.

TODAY'S ZAMAN

Πόλεμος στο παρασκήνιο

Περί Ιράν και του Κουρδικού σε συνάρτηση με την αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας και την τουρκική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ ασχολούνται ο Σεντάτ Λασινέρ, επικεφαλής της Οργάνωσης Διεθνών Στρατηγικών Ερευνών στην Αγκυρα και ο Ταρίκ Ζιγιά Εκιντσί, Κούρδος διανοούμενος. «Το Ιράν παρακολουθεί με ανησυχία την προσέγγιση Τουρκίας - ΗΠΑ. Για το Ιράν, το ΡΚΚ συνιστά απειλή. Ομως, εναντίον των συμφερόντων του είναι και η τουρκοαμερικανική προσέγγιση», διατείνεται ο Λασινέρ. «Δεν ξέρουμε τι διαδραματίζεται στο παρασκήνιο της προσέγγισης. Εάν όμως έχει σχέση με το Ιράν, έρχονται δύσκολες μέρες για την Τουρκία», αποφαίνεται ο Εκιντσί. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο Κούρδος πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί, θέλει να μετάσχει στις αλλαγές που επιφέρει η τουρκική επιχείρηση, σε αντίθεση με τον πρόεδρο του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος έχει απομακρυνθεί και από τις ΗΠΑ και από τον Ταλαμπανί. «Η απομόνωση του ΡΚΚ επέφερε και την απομόνωση του Μπαρζανί. Πέραν αυτού, η συναίνεση των Αμερικανών στην τουρκική επιχείρηση μαρτυρεί ότι ο κουρδικός παράγοντας δεν θεωρείται πλέον παίκτης τόσο υπολογίσιμος και ισχυρός, ώστε να διεκδικήσει την ανεξαρτησία του. Η αναδιάταξη της περιοχής εξαρτάται από τις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ - Βαγδάτης, οι τοπικές δυνάμεις δεν έχουν δίαυλο, μέσω του οποίου θα μετάσχουν στη διαδικασία», είναι η τελική πρόβλεψη του Λασινέρ.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»