«Ξαναγράφουν» τη Σαρία και το Κοράνι στην Τουρκία

«Ξαναγράφουν» τη Σαρία και το Κοράνι στην Τουρκία

The Guardian

Η Τουρκία έχει αποδυθεί σε μια γενναία και σημαντική προσπάθεια να ξαναγράψει τα βασικά χαρακτηριστικά του νόμου της Σαρία και να ερμηνεύσει επίσημα το Κοράνι για τη μοντέρνα εποχή.

Η προσπάθεια μεταρρύθμισης της ισλαμικής έννοιας δικαίου από τον Ερντογάν θεωρείται μια εικονοκλαστική εκστρατεία ώστε να εφαρμοσθεί μια εικόνα του Ισλάμ που να αρμόζει στον 21ο αιώνα, ενσωματώνοντας τις δυτικές παραδόσεις, φιλοσοφικές μεθόδους και αρχές στις μουσουλμανικές πεποιθήσεις.

Οι ειδικοί αποφαίνονται πως το αποτέλεσμα του φιλόδοξου εγχειρήματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερες διακρίσεις εναντίον των γυναικών, στην απαγόρευση μερικών από τις σκληρότατες τιμωρίες που σχετίζονται με τον ισλαμικό νόμο και στον επαναπροσδιορισμό του Ισλάμ μέσα στην Τουρκία (η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης) ως μιας δυναμικής και μοντέρνας δύναμης.

Συμβατό με σύγχρονες αξίες

Ο Φάντι Χακούρα του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών περιέγραψε το έργο των μεταρρυθμιστών ισλαμικών ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου της Αγκυρας, ως μια προσπάθεια να γίνει το τουρκικό σουνιτικό Ισλάμ «πλήρως συμβατό με τις σύγχρονες ηθικές και κοινωνικές αξίες». Ο κ. Χακούρα σημειώνει παράλληλα πως «αυτό δεν το βλέπουν ως μια επανάσταση, αλλά ως μια επιστροφή στο πρωτογενές Ισλάμ, μακριά από τη συντήρηση που έχει αποτρέψει τους τελευταίους αιώνες τις οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις». Υπό την καθοδήγηση του Αλί Μπαρντόκογλου, του φιλελεύθερου ισλαμικού ακαδημαϊκού που διευθύνει την ομάδα που διόρισε ο Ερντογάν, οι θεολόγοι στην Αγκυρα γράφουν μια πεντάτομη επεξήγηση του Κορανίου. Η έρευνα είναι ενδελεχής ώστε να επαναπροσδιοριστεί τόσο το μήνυμα του κειμένου όσο και το πόσο επίκαιρο παραμένει για τους μουσουλμάνους στη σύγχρονη εποχή.

Ο ρωμαιοκαθολικός ειδικός για θέματα Τουρκίας Φίλιξ Κέρνερ συνεργάζεται με τους καθηγητές στην Αγκυρα μαθαίνοντάς τους -σύμφωνα με αναφορές- την ιστορία της δυτικής θρησκευτικής και φιλοσοφικής αλλαγής και τρόπους ώστε να ενσωματώσουν τις αξίες των ιστορικών χριστιανικών μεταρρυθμιστικών κινημάτων στο μοντέρνο Ισλάμ.

Ο Ερντογάν επιμένει πως σε μια παραδοσιακά κοσμική χώρα όπως είναι η Τουρκία, το κόμμα του είναι το τουρκικό αντίστοιχο του Ευρωπαϊκού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος - παραδοσιακό, συντηρητικό και βασισμένο σε θρησκευτικές αξίες, αλλά συνάμα δημοκρατικό, ανεκτικό και φιλελεύθερο. Μαζί με την κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο στην Ισπανία, ο κ. Ερντογάν στηρίζει τη «Συμμαχία των Πολιτισμών» η οποία στοχεύει στην επαναπροσέγγιση μεταξύ του μουσουλμανικού και του δυτικού κόσμου.
από καθημερινή

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»