Επικυρώθηκε η Αναθεωρημένη Εταιρική Σχέση Τουρκίας - Ε.Ε.

Επικυρώθηκε η Αναθεωρημένη Εταιρική Σχέση Τουρκίας - Ε.Ε.

Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. επικύρωσε σήμερα και τυπικά τη Συμφωνία για την Αναθεωρημένη Εταιρική Σχέση Ε.Ε. - Τουρκίας, την οποία είχε καταρχήν εγκρίνει στις 28 Ιανουαρίου. Οι «27» ζητούν, ουσιαστικά, από την Άγκυρα να προχωρήσει άμεσα στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και στη διευθέτηση των διεθνών υποχρεώσεών της.

Συγκεκριμένα, η Αναθεωρημένη Εταιρική Σχέση θέτει τις προτεραιότητες για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. Μεταξύ των βραχυπρόθεσμων στόχων, τους οποίους η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει στα επόμενα δύο χρόνια είναι η εγκαθίδρυση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, η προστασία των πολιτικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων, η προστασία των μειονοτήτων, η ελευθερία της έκφρασης και η επίλυση των περιφερειακών και διεθνών διαφορών.

Σε ό,τι αφορά την επίλυση των διεθνών διαφορών, η Εταιρική Σχέση τονίζει τις υποχρεώσεις της Άγκυρας έναντι της Κύπρου και ειδικότερα την ανάγκη εφαρμογής του πρόσθετου Πρωτοκόλου Τελωνειακής Ένωσης και της άρσης των τουρκικών περιορισμών σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η Ε.Ε. έχει αποφασίσει να μην ανοίξει 8 διαπραγματευτικά κεφάλαια και να μην κλείσει κανένα κεφάλαιο, έως ότου η Τουρκία συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της.

Επίσης, η Τουρκία καλείται να προχωρήσει σε απτά βήματα προς εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία, το συντομότερο δυνατό.

Επιπλέον, στις βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες εντάσσεται η ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, την οποία οι «27» καλούν την Τουρκία να την υποστηρίξει ενεργά, «ως βάση προώθησης μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού».

Εξάλλου, οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι που θέτει η Εταιρική Σχέση για την Τουρκία αφορούν, κυρίως, οικονομικά κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να εκπληρωθούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Τέλος, η Τουρκία υποχρεούται να εκπονήσει ένα Σχέδιο Δράσης, όπου θα αναφέρει τα μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει, προκειμένου να εκπληρώσει τις προτεραιότητες που θέτει η Εταιρική Σχέση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»