Από Βελιγράδι.

Βελιγράδι
Τελευταία ενημέρωση 12:42 Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Η Σερβία θα εμποδίσει την είσοδο του «αυτοαποκαλούμενου κράτους του Κοσόβου» στους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς σε συνέντευξη αμέσως μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας.

Ο Β.Γέρεμιτς αναφέρθηκε στον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ και το Συμβούλίο της Ευρώπης ενώ επισήμανε ότι η ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη απαιτεί σχετική σύσταση από το Συμβούλιο Ασφαλείας. «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως δεν θα υπάρξει σχετική σύσταση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, επειδή η Ρωσία, που ως μέλος του έχει το δικαίωμα του βέτο, δεν είναι έτοιμη να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια» δήλωσε σχετικά.

Μέσα στην ημέρα, το κοινοβούλιο της Σερβίας θα συγκληθεί για να κηρύξει άκυρη την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το Κόσοβο.

Μετά την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού. Μπαν Γκι-Μουν κάλεσε «όλες τις πλευρές να επαναβεβαιώσουν και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για αποχή από πράξεις ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη στο Κόσοβο ή στην περιοχή». Η αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) θα παραμείνει στη θέση της, διευκρίνισε ακόμη ο Μπαν Γκι-Μουν.

Ωστόσο, η Ρωσία, από την πλευρά της, που με πρωτοβουλία της συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας, κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα να κηρύξει με σαφήνεια την ανεξαρτησία του Κοσόβου άκυρη και εκφράζει την δυσαρέσκεια της για την ουδέτερη, όπως την χαρακτηρίζει, στάση του Γενικού Γραμματέα.

Το ενδιαφέρον τη Δευτέρα μετατοπίζεται και στις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιείται το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ (ΣΓΥΕΣ), με το θέμα του Κοσόβου να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Ήδη, η σλοβενική προεδρία της ΕΕ θεωρεί ότι «πολλές» από τις 27 χώρες-μέλη της Ένωσης θα αναγνωρίσουν το Κόσοβο, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντιμίτρι Ρούπελ. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «η αναγνώριση εναπόκειται στα κράτη-μέλη να αποφασίσουν, το καθένα σύμφωνα με τη θέση του και τις πεποιθήσεις του».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Γερμανία δεν θα λάβει ακόμη απόφαση για την αναγνώριση του Κοσόβου καθώς η κύρια προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η κοινή δράση για το Κόσοβο.

«Η Γερμανία δεν θα λάβει απόφαση για την αναγνώριση του Κοσόβου σήμερα. Στόχος είναι η διαμόρφωση μιας κοινής πλατφόρμας επί της οποίας κάθε χώρα μέλος να μπορεί να ενεργήσει» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στο Foreign Press Association της Γερμανίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας πάντως δήλωσε ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας είναι αναπόφευκτη, εφόσον οι συνομιλίες απέτυχαν.

Η Ισπανία, μέσω του Ισπανού υπουργού Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, φοβούμενη τα δικά της αυτονομιστικά κινήματα, ιδίως την περίπτωση των Βάσκων, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτηρία του Κοσόβου.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι ανακοίνωσε προς το υπουργικό συμβούλιο ότι αναμένουν στη Πρίστινα «από στιγμή σε στιγμή» δηλώσεις αναγνώρισης της ανεξαρτησίας από δυτικές κυβερνήσεις.

Ωστόσο, οι διεθνείς αντιδράσεις για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το Κόσοβο πληθαίνουν.

Η Αυστραλία προτίθεται να αναγνωρίσει «το συντομότερο δυνατόν» την ανεξαρτησία του Κοσόβου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Κέβιν Ρόυντ που πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ζήσουν ειρηνικά, σε ασφάλεια και με πολιτική σταθερότητα οι πολίτες του στο μέλλον».

Ο ρωσικός Τύπος εκτιμά ότι η αναγνώριση του Κοσόβου δημιουργεί προηγούμενα και για την αναγνώριση εκ μέρους της Ρωσίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Καταγράφονται πληροφορίες ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σύντομα σε κινήσεις για την de facto αναγνώριση των δύο περιοχών.

Για το «μεγαλύτερο θρίαμβο της δημοκρατίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι ενώ ο πρωθυπουργός Σάλι Μπερίσα προανήγγειλε συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Έκκληση για αναγνώριση απηύθυνε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης Αλβανών (DUA) του Μαυροβουνίου, Φερχάτ Ντινόσα.

Αντίθετα, η Κίνα εκφράζει την ανησυχία της για τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και επισημαίνει το κίνδυνο αλυσιδωτών αντιδράσεων στην ειρήνη και τη σταθερότητα των Βαλκανίων.

Από την πλευρά της, η Ινδονησία δηλώνει ότι δεν θα αναγνωρίσουν το Κόσοβο ενώ και η Σρι Λάνκα εκφράζει την ανησυχία της. Και στις δύο χώρες δρουν αυτονομιστικά-αποσχιστικά κινήματα. Πλήρως αντίθετος στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας είναι και ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ.

Επεισόδια στο Βελιγράδι

Εν τω μεταξύ, στο Βελιγράδι η αστυνομία διέλυσε αργά το βράδυ τη διαδήλωση εκατοντάδων υπερεθνικιστών που διαμαρτύρονταν για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το Κόσοβο. Οι διαδηλωτές είχαν επιτεθεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ ενώ κατάφεραν να μπουν στην πρεσβείας της Σλοβενίας, προεδρεύουσας της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, και να προκαλέσουν ζημιές.

Κατά τα επεισόδια σε διάφορα σημεία του Βελιγραδίου, οι διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα αμερικανικών εταιρειών, έκαψαν αυτοκίνητα με διπλωματικές πινακίδες ενώ περίπου 300 άτομα προσπάθησαν να πλησιάσουν τη πρεσβεία της Αλβανίας.

Επισήμως, τραυματίστηκαν 35 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους είναι αστυνομικοί.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»