Πολιτισμός | 12.02.2008

«Άνθη της κερασιάς» η ταινία που θα κάνει την έκπληξη στην Μπερλινάλε;
Η σκηνοθέτις Ντόρις Ντέριε
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η σκηνοθέτις Ντόρις Ντέριε

Μετά την ηχηρή έναρξη της 58ης Μπερλινάλε, στο φεστιβάλ πρωταγωνιστεί και πάλι η 7η τέχνη. Στο επίκεντρο η ταινία του Πολ Αντερσον «Θα χυθεί αίμα», αλλά και το νέο φιλμ της γερμανίδας Ντόρις Ντέριε «Άνθη κερασιάς».

Η 58η Μπερλινάλε κινηματογράφου ξεκίνησε, οι Ρόλινγκ Στούνς και ο Μάρτιν Σκορτσέζε ήρλαν, αναστάτωσαν και απήλθαν. Το φεστιβάλ κινηματογράφου επιστρέφει τώρα στους γνώριμους ρυθμούς του τις ταινίες των σιωπηλών, αλλά μεγάλων συναισθημάτων στο προσκήνιο. Στο ξεκίνημα του διαγωνιστικού τμήματος προγράμματος ήρθαν στο Βερολίνο η Πενέλοπε Κροθ, η Τίλντα Σουίντον, ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις και ο Μπεν Κίνγκσλέι για να παρουσιάσουν τις καινούργιες τους ταινίες. Τα μάτια κοινού και κριτικών είναι στραμμένα στην ταινία «Θα χυθεί αίμα» στην οποία πρωταγωνιστεί το φαβορί για τα φετινά Όσκαρ Ντάνιελ Ντέι-Λιούις. Ο ιρλανδός ηθοποιός υποδύεται έναν αμερικανό στις αρχές του 20ου αιώνα βρίσκει πετρέλαιο και πατά επί πτωμάτων για να γίνει πλούσιος. Μια ταινία για τον μύθο που έχτισε τις ΗΠΑ. Στην ερώτηση για το πώς προετοιμάστηκε για τον δύσκολο αυτό ρόλο ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις απαντά ότι «είναι ψευδαίσθηση να νομίζεις ως ηθοποιός ότι μπορείς να προετοιμαστείς και να ελέγξεις τα πάντα. Τις περισσότερες φορές παίζεις ένα ρόλο ο οποίος σε απορροφά εντελώς. Είναι σαν να εκτοξεύεται σε μια διαφορετική τροχιά. Την τροχιά μιας διαφορετικής προσωπικότητας που σου είναι τελείως άγνωστη. Εγώ μεταμορφώνονται σε ένα άλλο πρόσωπο. Πρόκειται για μια φανταστική, σχεδόν μυθική εμπειρία»!



Η έκπληξη της φετινή Βερλινάλε κινηματογράφου δεν αποκλείεται τελικά να προέλθει από τη Γερμανία. Ο λόγος για τη νέα ταινία της γερμανίδας Ντόρις Ντέριε, «Άνθη κερασιάς-Χάναμι». Μια ταινία για το θάνατο και τον αποχαιρετισμό της ζωής. Η σκηνοθέτης περιγράφει ως εξής την δημιουργία της: «Ο λόγος για τον οποίο η ταινία ονομάζεται «Χάναμι» είναι γιατί το άνθος της κερασιάς δεν είναι μόνο μια κλισέ εικόνα που γνωρίζουμε όλοι από την Ιαπωνία. Συμβολίζει το εφήμερο της ζωής. Χαναμι σημαίνει στα ιαπωνικά, παρατηρώ τα άνθη της κερασιάς, και μας θυμίζει τη στιγμή του θανάτου. Το άνθος της κερασιάς υπάρχει για λίγο, ανθεί σαν την ομορφιά που χάνεται πολύ γρήγορα».




Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
d.welle

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»