Τι γράφει ο ξένος τύπος. από καθημερινή

THE TIMES

Η αγωνία συνεχίζεται...

Η σούπερ Τρίτη θα έλεγε κανείς ότι υπήρξε και... ευτραφής Τρίτη, αλλά αν κάποιος περίμενε να αποκρυσταλλώσει γνώμη για την πορεία των Δημοκρατικών και των Ρεπουπλικανών προς τις προεδρικές εκλογές έκανε λάθος. Για τους Δημοκρατικούς, η σούπερ Τρίτη ήταν μια ακόμη ημέρα αγωνίας, η οποία δεν κατάφερε να λύσει το γρίφο Μπάρακ Χίλαρι. Οι καλές επιδόσεις της Χίλαρι στην Καλιφόρνια δεν σήμαναν πάρα πολλά, δεδομένου ότι ο Μπάρακ πήγε καλά σε άλλες πολιτείες. Στο πεδίο των Ρεπουμπλικανών η εικόνα είναι πολύ καλύτερη και διαμορφώνεται πολύ κοντά στις τελευταίες προβλέψεις, που δείχνουν τον γερουσιαστή από την Αριζόνα Τζον ΜακΚέιν. Παρ’ όλα αυτά, η επανεμφάνιση του Μάικ Χάκαμπι, ο οποίος πήγε καλά στις μισές από τις πολιτείες του Νότου φορτίζουν τον αγώνα με την ανάλογη αγωνία. Η κυρία Κλίντον και ο κ. Ομπάμα κατήγαγαν σημαντικές νίκες, άρα και σημαντικό αριθμό εκλεκτόρων στις περιφέρειές τους -η Κλίντον στη Νέα Υόρκη και ο Ομπάμα στο Ιλινόις. Η Κλίντον εξασφάλισε σημαντικές πλειοψηφίες στο Νιού Τζέρσεϊ και τη Μασαχουσέτη. Το τελευταίο είχε ενδιαφέρον για την Κλίντον και την εκστρατεία της, επειδή τα πήγε καλά σε μια πολιτεία, όπου ο Ομπάμα είχε εξασφαλίσει τη στήριξη των γερουσιαστών Τεντ Κένεντι και Τζον Κέρι. Ο Μπάρακ Ομπάμα τα πήγε καλά στο βαθύ Νότο, στην Τζόρτζια και την Αλαμπάμα, αλλά και στη Νότια Καρολίνα. Κέρδισε όχι μόνον την ψήφο των μαύρων, αλλά και πολλών λευκών του Νότου. Η Χίλαρι Κλίντον φαίνεται ότι διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα, καθώς παραμένει ισχυρή στην παραδοσιακή βάση των Δημοκρατικών, την εργατική τάξη, τους ηλικιωμένους, τους φτωχότερους και τους λιγότερο μορφωμένους πολίτες, όπως και στις γυναίκες.

SUDDEUTSCHE ZETUNG

Η φωτιά του ρατσισμού

Το ότι η πυρκαγιά στην πολυκατοικία του Λουντβιχσχάφεν είναι εμπρησμός και μάλιστα με ρατσιστικά κίνητρα αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να είναι μόνον φήμη. Εάν παρ’ ελπίδα επιβεβαιωθεί αυτή η φήμη πρέπει πάραυτα η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας να παρέμβει για την άμεση διαλεύκανση του εγκλήματος. Ο υπουργός Εσωτερικών Σόιμπλε μόλις δήλωσε στην Αγκυρα ότι οι μουσουλμάνοι συνιστούν ένα κομμάτι της Γερμανίας. Το δήλωσε εκεί, καλόν θα είναι να το δηλώσει και εδώ, στο Λουντβιχσχάφεν.

HAARETZ

Στρατιώτες στα σύνορα

Αυτή τη στιγμή πάνω από 1.500 άνδρες των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου. Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς, στη Γάζα, ζήτησε τη διεξαγωγή ερεύνης, προκειμένου να βρεθούν τα αίτια του θάνατου πολιτών στη συνοριακή γραμμή και δήλωσε ότι το επεισόδιο δείχνει το δρόμο για το άμεσο, επίσημο άνοιγμα των συνόρων. Το πρόβλημα είναι ότι οι αρχές της Αιγύπτου δεν αναμένεται να συνομιλήσουν με τους πολιτικούς της Γάζας για τον απλούστατο λόγο ότι αναγνωρίζουν την κυβέρνηση του Αμπάς ως τη μόνη νόμιμη παλαιστινιακή αρχή. Η Χαμάς επιδιώκει να αναλάβει ρόλο «τοποτηρητή» των συνόρων, παρακάμπτοντας τη διεθνή συμφωνία του Νοεμβρίου του 2005, η οποία καλεί την κυβέρνηση του Αμπάς, τις αιγυπτιακές αρχές και τους Ευρωπαίους παρατηρητές να ελέγχουν το συνοριακό πέρασμα προς την Αίγυπτο, ενώ το Ισραήλ θα παρακολουθεί το συγκεκριμένο σημείο μέσω κλειστού κυκλώματος. Πάντως, το κομμάτι των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου παραμένει ανοικτό για 12η συνεχή ημέρα και το Ισραήλ φοβάται ότι οι Παλαιστίνιοι θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να διεισδύσουν στο έδαφός του μέσω Αιγύπτου. Τα ισραηλινά ΜΜΕ, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσαν ότι η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι επιθυμεί να διπλασιαστεί ο αριθμός των αιγυπτιακών δυνάμεων που ελέγχουν τα σύνορα, μήκους 200 χλμ. Ομως η συμφωνία ειρήνης του 1979 ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο περιορίζει την ανάπτυξη των στρατιωτών του Καΐρου μόνο στη χερσόνησο του Σινά.

DIE TAGESZEITUNG

Οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς

Η τραγική πυρκαγιά σε πολυκατοικία του Λουντβιχσχάφεν με εννέα νεκρούς Τούρκους και 60 τραυματίες δεν απασχολεί μόνον τις γερμανικές εφημερίδες και τα μίντια, αλλά και τα τουρκικά, τα οποία μετέδωσαν ήδη τις πλέον υπερβολικές φήμες και εικοτολογίες. Πρόκειται για χαρακτηριστικό σύμπτωμα των γερμανοτουρκικών σχέσεων, που διακρίνονται για την ευθιξία και τη δυσπιστία τους. Ετσι κάθε τέτοια τραγική περίπτωση μετατρέπεται αμέσως σε μείζον πολιτικό ζήτημα.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»