Θύελλα στις σχέσεις με ΠΑΣΟΚ προκαλεί η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ

Του Κωνσταντινου Ζουλα /στην καθημερινή

Είναι πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς ποια θα είναι η πορεία του κ. Αλ. Τσίπρα στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά γεγονός είναι ότι ήδη με την εκλογή του προκάλεσε θύελλα στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Την αρχή έκανε ο κ. Θ. Πάγκαλος ο οποίος πριν καλά - καλά επισημοποιηθεί η εκλογή του διαδόχου του Αλ. Αλαβάνου δήλωσε: «Ο Συνασπισμός από ΕΒΓΑ της γειτονιάς έγινε σούπερ μάρκετ και κάποιοι νομίζουν ότι και το ΠΑΣΟΚ είναι σούπερ μάρκετ και ότι μπορούν να ψωνίζουν ό,τι θέλουν χωρίς να πληρώνουν». Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον ίδιο τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο. «Εγώ όταν πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ δεν αισθάνομαι ότι κλέβω αλλά ότι με κλέβουν», είπε ο κ. Τσίπρας διερωτώμενος «αν ο κ. Πάγκαλος ψωνίζει δίχως να πληρώνει»...

Το παράδοξο είναι ότι η μάλλον ακραία αυτή γραμμή Πάγκαλου, όχι μόνον δεν αποδοκιμάσθηκε χθες από το επίσημο ΠΑΣΟΚ, αλλά υιοθετήθηκε πλήρως επιβεβαιώνοντας την αίσθηση ότι η Χαρ. Τρικούπη ήδη αντιμετωπίζει τον κ. Τσίπρα ως σοβαρή πολιτική απειλή. «Ο κ. Πάγκαλος ουσιαστικά, διερμηνεύει μία άποψη που υπάρχει σε όλους μας», σχολίασε (στον Αλφα 9,89) ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Γ. Ραγκούσης και υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να παρασυρθούμε εμείς από τον κ. Τσίπρα σε μία αντιπαράθεση η οποία δεν έχει κανένα νόημα. Μοναδικός μας αντίπαλος είναι ο Καραμανλής, και ο κ. Τσίπρας θα κριθεί, γιατί επιλέγει να έχει αντίπαλό του όχι τον κ. Καραμανλή, αλλά τον κ. Παπανδρέου». Καίτοι, ωστόσο, ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι πρόθεση του ΠΑΣΟΚ είναι να μη συνεχίσει την αντιπαράθεση με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΝ το έπραξε στην ίδια συνέντευξή του! Σχολιάζοντας μια φράση του κ. Τσίπρα που αμφισβήτησε τα αριστερά φρονήματα του κ. Παπανδρέου είπε: «Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα το πιστοποιητικό αριστεροσύνης το έχουν δώσει στον κ. Παπανδρέου εκατοντάδες αριστερά κόμματα σε όλο τον κόσμο», καλώντας μάλιστα εμμέσως τον κ. Τσίπρα να μη συνεχίσει να διαπράττει «ιστορικά λάθη που έχει πληρώσει πανάκριβα ο ελληνικός λαός»!

Αναλόγως οξείες δηλώσεις έγιναν και από πολλούς βουλευτές των δύο κομμάτων. «Ακτιβισμό λαϊκίστικου τύπου που γοητεύει βραχυπρόθεσμα» χαρακτήρισε τη νέα τακτική του ΣΥΝ ο κ. Π. Μπεγλίτης (στη ΝΕΤ), «να αφήσει τους ηγεμονισμούς και την έκδοση πιστοποιητικών», κάλεσε εμμέσως τον κ. Τσίπρα ο κ. Π. Ευθυμίου, «αντί να κάνουν αντιπολίτευση στο ΣΥΝ να κάνουν στη Ν.Δ.» απάντησε (στον 9,84) ο κ. Δ. Παπαδημούλης, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΚΕ υποστηρίζοντας ότι «όσο και αν ενοχλείται ο κ. Γ. Παπανδρέου εμείς θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική». Κατά τα λοιπά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα για να τον συγχαρεί, ενώ ο βασικός εσωκομματικός αντίπαλος του τελευταίου, ο κ. Φ. Κουβέλης δήλωσε μεν ότι θα σταθεί στο πλευρό του, συμπληρώνοντας ωστόσο με νόημα τη φράση «αρχή άνδρα δείκνυσι».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»