Ολι Ρεν: «Διαζύγιο πριν από τον γάμο Σερβίας και Ε.Ε.»;

Ολι Ρεν: «Διαζύγιο πριν από τον γάμο Σερβίας και Ε.Ε.»-καθημερινή-

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Κωνσταντινου Καλλεργη

Τη «θλίψη» της για την υποχρεωτική αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα υπογραφής ενδιάμεσης συμφωνίας Ε.Ε. - Σερβίας εξέφρασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατηγορώντας «ορισμένους πολιτικούς στο Βελιγράδι» για την εξέλιξη.

Οι «ορισμένοι πολιτικοί» είναι φυσικά ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα που την Τρίτη απέρριψε τη συμφωνία μιλώντας, όχι αδίκως, για εμπαιγμό της Σερβίας από την Ενωση εν μέρει ως αντάλλαγμα για την επικείμενη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Μιλώντας χθες στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Διεύρυνσης Ολι Ρεν εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση της σερβικής κυβέρνησης και, πάντα θυμόσοφος, σημείωσε ότι «κάποιοι προσπαθούν να εκδώσουν διαζύγιο πριν γίνει ο γάμος» της Σερβίας με την Ενωση. Σημείωσε, μάλιστα, ότι αυτοί οι «κάποιοι» «δεν άκουσαν τη φωνή του σερβικού λαού», τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του που σφραγίσθηκε με τον θρίαμβο του μετριοπαθούς φιλοδυτικού Μπόρις Τάντιτς στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.

Η προσφορά παραμένει σε ισχύ

Επισήμανε, πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση η προσφορά για την υπογραφή ενδιάμεσης συμφωνίας εξακολουθεί να ισχύει και θα υλοποιηθεί «μόλις νιώσουν έτοιμοι οι Σέρβοι», για να προσθέσει ότι είναι «θλιβερό ότι κάποιοι στο Βελιγράδι παίζουν πολιτικά παιχνίδια εις βάρος των συμφερόντων των πολιτών».

Από την άλλη πλευρά, αυτή η ενδιάμεση συμφωνία ενέχει πράγματι στοιχεία εμπαιγμού καθώς εφευρέθηκε εις αντικατάστασιν της «κανονικής» Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης που επρόκειτο αρχικά να υπογραφεί μεταξύ Βελιγραδίου και Βρυξελλών ως πρώτο βήμα στην πορεία της Σερβίας προς την Ενωση. Επί χρόνια η Ε.Ε. δεν είχε προωθήσει τη Συμφωνία Σύνδεσης εν αναμονή της «πλήρους συνεργασίας» της Σερβίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ωστόσο τώρα, εν αναμονή των κρίσιμων εκλογών της περασμένης Κυριακής και των όσων πρόκειται να συμβούν στο Κόσοβο, αποφασίσθηκε να προχωρήσει η υπογραφή της, λίγο - πολύ ως αντάλλαγμα για την κόσμια διαγωγή του Βελιγραδίου.

Ωστόσο, η αξίωση της Ολλανδίας να μην υπογραφεί η Συμφωνία αυτή πριν παραδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ο καταζητούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας Ράτκο Μλάντιτς οδήγησε στο αδιέξοδο.

Προ της απόλυτης άρνησης των Ολλανδών (συνεπικουρούμενων εν προκειμένω από τους Βέλγους) οι «27» της Ενωσης άφησαν κατά μέρος τη Συμφωνία Σύνδεσης και προσέφεραν αντ’ αυτής την κάπως νεφελώδη ενδιάμεση «πολιτική συμφωνία» που απέρριψε ο Κοστούνιτσα.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»