Ο Ομπάμα για Ελλάδα, Κύπρο, Πατριαρχείο -καθημερινή


Αντίθετος στη χρήση βίας ο υποψήφιος για το δημοκρατικό χρίσμα

Του Αθανασιου Ελλις

Η ευαισθησία του Μπάρακ Ομπάμα για την κοινωνική συνοχή στο εσωτερικό της Αμερικής και ο σεβασμός που επιδεικνύει στις αρχές του δικαίου στη διεθνή σκηνή, εν μέρει απόρροια της «παγκοσμιοποιημένης» καταγωγής του, ίσως οριοθετήσουν και τη στάση που θα τηρήσει ως πρόεδρος σε διεθνή ζητήματα, όπως είναι το Κυπριακό, αλλά και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Δείγμα των προθέσεών του στα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα, τις οποίες ελπίζεται ότι θα υλοποιήσει εάν εκλεγεί πρόεδρος, έδωσε μιλώντας πριν από λίγους μήνες σε εκδήλωση στο Κογκρέσο, όπου τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ μιας λύσης στην Κύπρο που θα είναι αποδεκτή από τις δύο κοινότητες και η οποία θα βασίζεται στις αρχές του δικαίου, τα κριτήρια της Ε.Ε. και τα ψηφίσματα του Σ.Α., και όχι στη βία. Αφού χαρακτήρισε την Ελλάδα ως έναν από τους ισχυρότερους συμμάχους και στενότερους εταίρους των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, δεν δίστασε να ζητήσει από την Τουρκία να απελευθερώσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Η ξεχωριστή προσωπική του εμπειρία και η εξοικείωσή του με τις δύο μεγαλύτερες μονοθεϊστικές θρησκείες του κόσμου, τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ, τον έχουν οπλίσει με τη δυνατότητα να βλέπει πέρα από την επιφανειακή ανάλυση των γεγονότων και τον καθιστούν περισσότερο αξιόπιστο συνομιλητή σε σωρεία προβλημάτων, ιδιαίτερα αυτών που εμπεριέχουν θρησκευτική φόρτιση. Εκ των πραγμάτων ενσαρκώνει τις ελπίδες πολλών εντός της Αμερικής και ακόμη περισσότερων εκτός της χώρας, για μια πιο σώφρονα εξωτερική πολιτική, προσδοκία που γεννά και η Χίλαρι Κλίντον. Οπως τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ» ο Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι, ένας δημοκρατικός πρόεδρος θα δώσει πολύ λιγότερη έμφαση στη μονομερή χρήση βίας και δεν θα υιοθετήσει τη μανιχαϊκή αντίληψη του Τζορτζ Μπους. Ο Ομπάμα δείχνει να πιστεύει ειλικρινά στους διεθνείς θεσμούς, σε σημείο που κάποιοι να τον χαρακτηρίζουν ονειροπόλο. Πρόσφατα είχε δηλώσει: «Θέλω να ανέβω στο βήμα του ΟΗΕ και να πω: η Αμερική επέστρεψε».

Κένυα, Κάνσας, Ινδονησία

Οι «Τάιμς» της Νέας Υόρκης έγραψαν πως η παγκόσμια κοινότητα ενδεχομένως να διακρίνει στον Ομπάμα τον εαυτό της. Ο γερουσιαστής του Ιλινόις είναι ο ίδιος μια γέφυρα μεταξύ πολιτισμών, φυλών, και κοινωνικών ομάδων. Με μαύρο μουσουλμάνο πατέρα από την Κένυα και λευκή χριστιανή μητέρα από το Κάνσας, έζησε ως παιδί στη χώρα του πατριού του, τη μουσουλμανική Ινδονησία, έζησε σε πλούσια περιοχή της Χαβάης, σπούδασε στο Κολούμπια και το Χάρβαρντ και στα πρώτα του βήματα εργάσθηκε για τη βελτίωση των συνθηκών στις υποβαθμισμένες γειτονιές του Σικάγο. Το σύνθημά του «αλλαγή στην οποία μπορούμε να πιστεύουμε» έχει προσελκύσει τη συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας, ενώ η μετριοπάθειά του δεν απωθεί τη λευκή πλειοψηφία, αλλά αντίθετα του επιτρέπει να διεισδύει σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, έχοντας ως σύμμαχο τον νηφάλιο λόγο του.

Στενός εταίρος η Ελλάδα

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε η «Συντονιστική Προσπάθεια Ελλήνων», ο Μπάρακ Ομπάμα μίλησε για τις σχέσεις με την Ελλάδα, εισήλθε στην ουσία των προβλημάτων της Κύπρου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ εξήρε τη συμβολή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. «Είναι σαφές ότι μία από τις ισχυρότερες συμμαχίες που έχουμε είναι με την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ βρίσκονταν στην ίδια πλευρά σε κάθε σημαντική σύγκρουση του 20ού αιώνα», τόνισε ο 46χρονος γερουσιαστής, και συνέχισε: «Η Ελλάδα παραμένει ένας από τους στενότερους εταίρους μας στη Μεσόγειο. Η μακρόχρονη σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ αποτελεί παράδειγμα για τη μεγάλη σημασία που έχει η συνεργασία ανάμεσα στις δημοκρατίες αυτού του κόσμου. Και ένας τρόπος που συνεργαζόμαστε είναι η συστράτευσή μας στην κοινή μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας».

Θερμά λόγια είχε και για τους Ελληνες της Αμερικής: «Πάντα με εξέπληττε η ικανότητα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας να παραμένει τόσο κοντά στις ρίζες της, παθιασμένη με τα ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα, και ταυτόχρονα τόσο ξεχωριστά αμερικανική. Αυτό είναι το σημαντικότερο για έναν λαό. Είμαστε καλύτεροι όταν θυμόμαστε το παρελθόν μας, θυμόμαστε την κληρονομιά του μετανάστη, δεν ξεχνάμε αυτές τις παραδόσεις που υπήρξαν τόσο σημαντικές για μας, δεν ξεχνάμε τις αδικίες που υποστήκαμε στο παρελθόν εδώ στην Αμερική. Υπήρξαν περίοδοι κατά τις οποίες η ελληνοαμερικανική κοινότητα ήταν θύμα εις βάρος διακρίσεων, ακριβώς όπως η αφροαμερικανική κοινότητα υπέφερε μια μακρά ιστορία αδικιών και παραταύτα, παραμένουμε αισιόδοξοι και διατηρούμε ζωντανή την ελπίδα για το αύριο».

Το Σχέδιο Ανάν

Ο Μπάρακ Ομπάμα μίλησε για τη λύση που θα ήθελε να δει στην Κύπρο, αποστασιοποιημένος ουσιαστικά από το Σχέδιο Ανάν, και εξήρε τη συμβολή της στον χειρισμό της ανθρωπιστικής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος του Λιβάνου το καλοκαίρι του 2006. «Η Αμερική ήταν σε θέση να στηριχθεί στην Κύπρο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, όπως στηριχθήκαμε στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της κρίσης του Λιβάνου. Γι’ αυτό πρέπει να εργασθούμε για την εξεύρεση μιας λύσης στην Κύπρο που να είναι αποδεκτή τόσο στην ελληνοκυπριακή όσο και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, μια λύση που να βασίζεται στις αρχές του δικαίου, όχι στη βία, όπως και στα προηγούμενα ψηφίσματα των Ην. Εθνών για το Κυπριακό, αλλά και στις αρχές και τα κριτήρια της Ε.Ε. της οποίας η Κύπρος είναι μέλος».

Η Σχολή της Χάλκης

Αναφερόμενος στο Οικ. Πατριαρχείο σημείωσε: «Πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει κάποιος στην Κωνσταντινούπολη που δεν είναι ακόμη ελεύθερος. Πιστεύω ότι είναι καιρός να τιμήσει η Τουρκία τη θρησκευτική ελευθερία του εκεί Οικουμενικού Πατριαρχείου, που συμπεριλαμβάνει τον τερματισμό της αρπαγής της περιουσίας της ελληνικής ορθόδοξης Εκκλησίας και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Είναι καιρός να σταθεί η Αμερική στο πλευρό των συμμάχων μας και όλων σε ολόκληρο τον κόσμο που αναζητούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, ευκαιρίες, ασφάλεια και ελευθερία».

Δεν είναι τυχαίο ότι και η Εθνική Επιτροπή Αρμενίων Αμερικής τάχθηκε την Τετάρτη υπέρ της υποψηφιότητάς του, τονίζοντας ότι «η στάση του στη Γερουσία, οι ξεκάθαρες δηλώσεις του ως υποψήφιος, και η πεποίθησή μας για την πολιτική που θα ακολουθήσει ως πρόεδρος, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ως πρόεδρος ο Ομπάμα θα εκφράσει τις θέσεις και τα πιστεύω των Αμερικανών ψηφοφόρων αρμενικής καταγωγής». Ο γερουσιαστής του Ιλινόι είχε δηλώσει πρόσφατα με σαφήνεια ότι «η Αμερική αξίζει έναν ηγέτη που μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας για την αρμενική γενοκτονία και αντιδρά δυναμικά σε κάθε γενοκτονία».

«Ημασταν και θα είμαστε φίλοι με τη Χίλαρι»

Παρά τις αναπόφευκτες προεκλογικές συγκρούσεις, Ομπάμπα και Κλίντον δηλώνουν ότι αυτά που τους χωρίζουν είναι ελάχιστα μπροστά στις μεγάλες διαφορές που έχουν με την πολιτική του Τζορτζ Μπους στο εσωτερικό αλλά και στη διεθνή σκηνή. «Ημασταν φίλοι με τη Χίλαρι πριν ξεκινήσει αυτή η εκστρατεία, θα είμαστε φίλοι και μετά το τέλος της», δήλωσε πρόσφατα ο Ομπάμα. Το βέβαιο είναι πως εάν κερδίσουν, οι δημοκρατικοί θα γράψουν ιστορία: η ισχυρότερη χώρα του κόσμου θα έχει είτε μια γυναίκα είτε έναν μαύρο πρόεδρο.

Πάντως σε συγκινητική παρέμβασή της στους «Τάιμς» με άρθρο που τιτλοφορείται «Ενας πρόεδρος σαν τον πατέρα μου», η κόρη του δολοφονηθέντος Τζον Κένεντι, γράφει ότι σχεδόν μισό αιώνα μετά τον ελπιδοφόρο ενθουσιασμό που γέννησε η εκλογή του πατέρα της, βλέπει στον Ομπάμα «αυτή την ξεχωριστή ικανότητα να μας κάνει να πιστεύουμε στον εαυτό μας, να συνδέουμε αυτή την πίστη με τα υψηλότερα ιδανικά και να φανταζόμαστε ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»