«Επικράτησε η λογική» στη Σερβία/ D.WELLE


Στα σχόλια του γερμανικού τύπου κυριαρχούν οι σερβικές εκλογές, η επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ και η κακοδιαχείριση δωρεών στην γερμανική Unicef.

«Επικράτησε η λογική» γράφει στο σημερινό της φύλλο η Süddeutsche Zeitung σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των σερβικών προεδρικών εκλογών. Με την επανεκλογή του Μπόρις Τάντιτς τόσο η Σερβία, όσο και η Δύση απέφυγαν πολλά δεινά, συνεχίζει η εφημερίδα του Μονάχου. Ο παλιός και νέος πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά ότι τα εκατομμύρια που θα συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό της χώρας θα προέλθουν από τις Βρυξέλλες και όχι από τη Μόσχα. Προτεραιότητα αποτελεί τώρα η ενσωμάτωση της Σερβίας στις ευρωπαϊκές δομές. Αρχής γενομένης από το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών στα σερβικά προϊόντα και τη σταδιακή χαλάρωση των αυστηρών προϋποθέσεων για την έκδοση Βίζας.

Στο σχόλιό της με αφορμή τις σερβικές εκλογές η Berliner Zeitung ζητά από τις Βρυξέλλες υποχωρήσεις έναντι του Βελιγραδίου: Οι χώρες-μέλη της ΕΕ πρέπει να διερωτηθούν αν έχει τελικά νόημα η συλλογική τιμωρία μιας ολόκληρης χώρας επειδή η πολιτική ηγεσία της δεν διαθέτει την απαραίτητη σταθερότητα για την εκδώσει τέσσερις καταζητούμενους που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου. Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει ωστόσο αμφιβολία ότι πρόσωπα όπως ο στρατηγός Μλάντιτς πρέπει να τιμωρηθούν. Η άρνηση ωστόσο της ΕΕ να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με τη Σερβία για το λόγο αυτό είναι τουλάχιστον αντιπαραγωγική.

Η εφημερίδα Frankfurter Rundschau επισημαίνει με αφορμή την πρώτη επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ εδώ και ένα χρόνο: Οι φωνές στο Ισραήλ που ζητούν περισσότερη ασφάλεια είναι απολύτως κατανοητές. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο αν η κατασκευή ενός νέου φράχτη ασφαλείας -αυτή τη φορά στα σύνορα με την Αίγυπτο- θα είναι σε θέση να λύσει το πρόβλημα. Το Ισραήλ έχει δοκιμάσει πολλά για να αντιμετωπίσει τους ακραίους Παλαιστινίους: αποκλεισμό, πολιορκία, διακοπή ρεύματος. Τις περισσότερες φορές ωστόσο χωρίς απτά αποτελέσματα. Μόνο ένα δεν δοκίμασε το Ισραήλ: διαπραγματεύσεις για ανακωχή με την Χαμάς. Ενδεχόμενο, το οποίο προς το παρόν τουλάχιστον μοιάζει αδιανόητο. Όμως ακόμα και οι ισραηλινοί στρατιωτικοί δεν έχουν να προτείνουν κάποια εναλλακτική λύση.

Οι κατηγορίες για κακοδιαχείριση δωρεών εξακολουθούν να συγκλονίζουν την γερμανική Unicef και μετά την παραίτηση της προέδρου Χάιντε Σιμόνις. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί: Μήπως στην Unicef γίνεται πολύς θόρυβος για το τίποτα; Εκτός από κάποιες ατασθαλίες ο διευθύνων σύμβουλος δεν φαίνεται να έχει υποπέσει σε παραπτώματα. Η παραιτηθείσα πρόεδρος Χάιντι Σιμόνις ωστόσο θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η διεθνής οργάνωση της Unicef έχει απομακρυνθεί πια από τον καθαρό εθελοντισμό αποκτώντας δομές που μοιάζουν περισσότερο με εκείνες μιας επιχείρησης.

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»